Žalujoči so na prizorišče napada prinesli rože. Foto: Reuters
Žalujoči so na prizorišče napada prinesli rože. Foto: Reuters

Policija je kmalu po napadu na kraju dogodka ujela in pridržala 25-letnega napadalca, ki je po poročanju prič napadel skupino približno desetih ljudi.

Policija njegove identitete še ni razkrila, vendar je neimenovani varnostni vir za Reuters povedal, da gre za 25-letnega Libijca Khairija Saadallaha.

Eden izmed očividcev je za BBC dejal: "Park je bil precej poln, v njem je posedalo veliko skupin. Nenadoma se je pojavil posameznik, zakričal nekaj nerazumljivega in stekel proti skupini ljudi ter jih skušal zabosti. Tri je zabodel, nato je stekel še proti meni. Z družbo smo hitro stekli stran, on pa se je usmeril proti drugi skupini. Ko so vsi dojeli, kaj se dogaja, je izginil iz parka."

Britanski mediji so že hitro po dogodku, ki se je zgodil okoli 19. ure po krajevnem času, poročali o treh mrtvih, a je policija to potrdila šele ponoči.

Policija je zaprla ulice v okolici tragičnega dogodka. Foto: Reuters
Policija je zaprla ulice v okolici tragičnega dogodka. Foto: Reuters

"Dogodka trenutno ne obravnavamo kot teroristično dejanje, vseeno pa preiskujemo in puščamo odprte vse možnosti, zato nam pri preiskavi pomaga protiteroristična enota," je v soboto povedal vodja kriminalistov Ian Hunter. V nedeljo so nato sporočili, da bo preiskavo incidenta prevzela protiteroristična enota.

V parku je nekaj ur prej potekal protirasistični protest. Foto: Reuters
V parku je nekaj ur prej potekal protirasistični protest. Foto: Reuters

V istem parku je popoldne oziroma nekaj ur prej potekal mirni protirasistični protest Black Lives Matter. Policija trdi, da napad ni povezan s protestom.

Britanski premier Boris Johnson se je zahvalil reševalcem, ki so prihiteli na prizorišče incidenta, in izrazil sožalje svojcem žrtev.

"Če so v našem pravnem sistemu potrebne spremembe, da se takšni dogodki ne bodo več dogajali, ne bomo oklevali z ukrepanjem," je dejal Johnson.

Spomin na napade leta 2017 še živ

Leta 2017 je v štirih napadih v Veliki Britaniji, ki jih oblasti povezujejo s terorizmom, umrlo 36 ljudi. Največ žrtev je bilo na koncertu ameriške pevke Ariane Grande v Manchestru 22. maja 2017, ko je v samomorilskem napadu umrlo 23 ljudi. Preostali trije napadi so se zgodili v Londonu.

Britanska policija napad v Readingu obravnava kot teroristično dejanje