Foto:
Foto:
V Bagdadu so v šiitskem delu mesta odjeknile štiri eksplozije.
V Karbali naj bi odjeknilo pet eksplozij.

Eksplozija je odjeknila tudi v Pakistanu, kjer je v napadu na šiitsko mošejo umrlo več kot 37 ljudi.


Vabimo vas, da svoje mnenje o dogajanju v Iraku izrazite na forumu.
Al Sistani krivdo za napad pripisal Američanom
Vodja iraških šiitov ajatola Al Sistani je ZDA obtožil, da so odgovorne za napade, ker slabo varujejo iraške meje. Iračani bi se po njegovih besedah morali sami varovati, ne pa nadzor nad mejami in drugim prepuščati okupacijskim silam. Iračane je še pozval, naj se v teh težkih trenutkih združijo.

Poskus zanetenja državljanske vojne?
Voditelji šiitske večine v Iraku so napade označili kot poskus zanetitve državljanske vojne. Poljski vojaki v Karbali in ameriške enote v Bagdadu so sporočili, da je bil vzrok za eksplozijo napad z granatami, ki so skoraj istočasno padle v množico v obeh mestih. V Karbali je odjeknilo najmanj pet eksplozij, v Bagdadu pa štiri.

V Bagdadu umrlo najmanj 58 ljudi, v Karbali 85
V eksploziji v bagdadski mošeji je po podatkih verskih vodij umrlo najmanj 112 ljudi, ranjenih naj bi bilo 235. Eksplozije v Bagdadu so odjeknile v bližini največje mošeje v tem delu mesta, skoraj sočasno s tistimi v svetem mestu Karbala.

V Karbali dva milijona vernikov
V Karbali je bilo med praznovanjem približno dva milijona muslimanov, tako iz Iraka kot iz tujine. Po mnenju strokovnjakov bi lahko eksplozije povečale trenja med šiiti in suniti v Iraku, saj so bile zelo močne, pomembno pa je tudi, da so se zgodile ob verskem praznovanju.

Praznujejo smrt Huseina, vnuka preroka Mohameda
V Karbali poteka festival ašura, med katerim se spominjajo smrti imama Huseina, vnuka preroka Mohameda, ki je umrl leta 680. Med vladavino nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina je bilo praznovanje v Karbali zelo okrnjeno.

Napad na vojake ZDA v Bagdadu
V ločenem napadu so v Bagdadu gverilci vrgli bombo na ameriško vojaško vozilo in ubili enega ameriškega vojaka, enega pa ranili. S tem napadom je število vojako ZDA, ubitih v Iraku po začetku vojaške akcije zraslo na 379.

V Pakistanu več kot 37 mrtvih
V napadu na mošejo, kjer so praznovali šiiti, je umrlo več kot 37 ljudi, 120 pa je ranjenih, so sporočile pakistanske oblasti. Po prejšnjih poročilih zdravnikov so v bolnišnico pripeljali najmanj šest ljudi s strelnimi ranami, približno 12 pa naj bi bilo ranjenih. Informacijski minister je dejal, da je med mrtvimi najverjetneje tudi eden izmed napadalcev. Po eksplozijah so jezni žalovalci razbijali po bližnjih trgovinah,
oblasti pa so razglasile policijsko uro. Eksplozija je odjeknila v središču mesta med tradicionalno procesijo, s katero se spominjajo smrti Huseina, vnuka preroka Mohameda.