Na ulicah iranske prestolnice vre že vse od junijskih predsedniških volitev. Foto: Reuters
Na ulicah iranske prestolnice vre že vse od junijskih predsedniških volitev. Foto: Reuters

"Okoli 100 članov Basije, oblečenih kot civilisti, je skušalo napasti veleposlaništvo, pri tem pa so vzklikali 'Smrt Italiji' in 'Smrt Berlusconiju'," je med zaslišanjem v senatu o položaju v Iranu zatrdil vodja italijanske diplomacije in dodal, da so metali kamenje v veleposlaništvo, večje škode pa pri tem niso povzročili.

Stopnjevanje nasilja je po Fratinijevih besedah preprečila iranska policija. Podobni incidenti naj bi se zgodili na francoskem in nizozemskem veleposlaništvu v Teheranu.

Zaradi dogodka italijanski veleposlanik v Teheranu ne bo sodeloval na slovesnosti 11. februarja ob obletnici islamske republike, je napovedal Frattini.

Iranska poluradna novinarska agencija Fars je poročala, da so študenti protestirali pred francoskim in italijanskim veleposlaništvom, poročil o nasilju ali tem, da so skušali napasti veleposlaništvi, pa ni.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je med obiskom v Izraelu pretekli teden judovski državi izrazil neomajno podporo in dejal, da bi se Izrael lahko nekoč pridružil EU-ju. Hkrati se je zavzel za "učinkovite sankcije" proti Iranu, ki ga Izrael vidi kot največjo grožnjo svoji varnosti, zaradi njegovega jedrskega orožja. Iranska televizija je italijanskega premiera označila za lakaja izraelskih gospodarjev in obsodila njegovo vmešavanje v iranske notranje zadeve.