Iran naj bi za bogatenje urana do 20 odstotkov potreboval leto dni in 2.000 centrifug v Natancu. Foto: EPA
Iran naj bi za bogatenje urana do 20 odstotkov potreboval leto dni in 2.000 centrifug v Natancu. Foto: EPA
Varnostni svet
Varnostni svet ZN-a je že trikrat uvedel sankcije zoper Iran. Foto: EPA
Iran začel uresničevati napoved

Iran je v svojem osrednjem jedrskem objektu v Natanzu ob navzočnosti inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v skladu z napovedmi začel postopek pridobivanja 20-odstotno obogatenega urana, ki naj bi trajal do enega leta. Agencija s sedežem na Dunaju je sporočila, da naj bi njeni inšpektorji o dejavnostih v Natanzu poročali prihodnji teden. Iran je do zdaj bogatil svoj uran do 3,5 odstotka, za svoje raziskovalne reaktorje v medicinske namene pa potrebuje 20-odstotno obogateni uran. Za izdelavo jedrske bombe je potreben najmanj 90-odstotno obogateni uran.

Rusija podvomila o iskrenosti Irana
Moskva meni, da odločitev Irana pod vprašaj postavlja iskrenost trditev islamske republike pri pogajanjih o njenem jedrskem programu. Moskva meni, da Iran ni izkoristil vseh priložnosti, da bi dosegel dogovor o pošiljanju svojega urana na obogatitev v tujino. Rusko zunanje ministrstvo je zadnjo potezo Teherana označilo za jasno kršitev resolucij Združenih narodov.

Izrael podpira sankcije, Kitajska pogajanja
Čeprav je Rusija v zadnjih tednih že večkrat kritizirala Iran, mora Moskva še sporočiti, ali bo podprla nadaljnje sankcije proti islamski republiki, ki sta jih že v ponedeljek, ko je Teheran s svojo namero obvestil IAEA, napovedala Washington in Pariz. Ameriški obrambni minister Robert Gates je napovedal, da bi odločitev o sankcijah Združenih narodov lahko sprejeli "v nekaj tednih, ne mesecih".

Obama: Iran ne govori z enim glasom
Gatesove besede je potrdil tudi Obama, ki je razkril, da pogajanja o novih sankcijah zoper Iran potekajo precej hitro in da bi morala biti končana v nekaj tednih. Obama je dejal, da mu je kljub zanikanju Irana jasno, da je islamska republika na poti proti "jedrskemu oboroževanju" in da ima mednarodna skupnost na voljo več možnosti pritiskov na iransko vlado, ki po njegovem mnenju ne govori z enim glasom, temveč daje "mešane signale". Obama je prepričan, da je svet enotnega mnenja glede iranskega vprašanja oziroma iranskega "slabega obnašanja".

Za takojšnje in odločne sankcije se je zavzel tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, Kitajska pa poziva k nadaljevanju pogovorov z Iranom. Na vprašanje o Rusiji in Kitajski, stalnih članicah Varnostnega sveta s pravico veta, ki nista naklonjeni novim sankcijam, je Obama odgovoril, da je zadovoljen z odzivom Rusije, da pa je negotov glede Kitajske.

Iran: Pogajanja se lahko nadaljujejo
IAEA je oktobra lani predstavil predlog, po katerem bi Iran svoje zaloge urana poslal v tujino, natančneje v Francijo in Rusijo, kjer bi ga predelali v gorivo za reaktor, ki proizvaja radioaktivne izotope za uporabo v medicini. Tako bi Teheran pomiril strahove Zahoda, da kopiči uran za svoj skrivni program za izdelavo jedrskega orožja.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je zatrdil, da novi postopek bogatenja urana ni povezan z omenjenim načrtom IAEA-ja in da bi se pogovori o bogatenju urana lahko še nadaljevali.

Iran začel uresničevati napoved