Metropolit Kiril je pričakovano postal naslednik patriarha Aleksija II. Foto: EPA
Metropolit Kiril je pričakovano postal naslednik patriarha Aleksija II. Foto: EPA
Aleksij II.
Aleksijevega pogreba sta se udeležila tudi predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin. Foto: EPA
Novi ruski patriarh

711 delegatov splošnega zbora, ki so ga sestavljali duhovniki, menihi in posvetni ljudje, se je za naprednejšega Kirila, ki je veljal za favorita proti konservativnemu in nacionalističnemu 59-letnemu metropolitu Klimentu, odločilo z veliko večino - prejel je 508 glasov od veljavnih 677. Novi patriarh bo ustoličen v nedeljo.

Kiril je po smrti patriarha Aleksija II., ki je pri 79 letih umrl 5. decembra lani, začasno vodil Rusko pravoslavno cerkev. Beloruski metropolit Filaret se je tik pred glasovanjem umaknil in podprl Kirila, s čimer je tako rekoč zagotovil zmagu Kirilu, ki ga je predtem podprl tudi zbor višje duhovščine. Cerkev je imela šest mesecev časa, da je izbrala Aleksijevega naslednika.

Obtožbe proti obema
Pred izborom novega patriarha, prvega po padcu Sovjetske zveze, so v Rusiji sprožili pravo medijsko gonjo proti metropolitoma Kirilu in Klimentu. Kirilu so očitali zlorabe v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bila Ruska pravoslavna cerkev oproščena davka na alkohol in cigarete. Takrat so ga nekateri poimenovali "tobačni metropolit". Kirilovi privrženci pa so Klimenta obtoževali, da je v svet, ki je volil patriarha, namestil svoje ljudi.

Pokojni Aleksij II., ki umrl zaradi odpovedi srca, je veljal za osebo z veliko karizmo in moralno avtoriteto, do katoličanov pa je imel hladen odnos.

Za zbližanje s katoličani
Kiril, metropolit Smolenska in Kaliningrada, ki se je rodil kot Vladimir Mihajlovič Gundjajev, velja za reformista v sicer globoko konservativni Cerkvi.

Vodil je cerkveni oddelek za zunanje zadeve, zaradi pogostega pojavljanja na televiziji pa je za mnoge Ruse predstavljal javno podobo Cerkve. Naklonjen je sodelovanju s katoličani, zavzema se tudi za trdnejše vezi z Vatikanom. Pri kandidaturi je imel tudi podporo ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva. V zgodnjih 90. so se pojavile obtožbe, da je imel tesne vezi s KGB-jem in da je bolj kot interese Cerkve zasledoval interese države. Od leta 1994 na televizijskem programu ORT vodi tedensko oddajo o Pravoslavni cerkvi, poleg tega pa je avtor več kot 200 del o cerkvi.

"Istospolnost je greh"
Čeprav ga označujejo za modernista, je lani v intervjuju za nemški Der Spiegel ostro obsodil sprejemanje istospolnosti. "Če družba preneha homoseksualnost dojemati kot greh, bo naslednji korak splošno opravičevanje vseh spolnih perverznosti."

A. P.

Novi ruski patriarh