Ruski predsednik v domovini uživa veliko podporo javnosti. Foto: EPA
Ruski predsednik v domovini uživa veliko podporo javnosti. Foto: EPA

Litvinenka bi lahko odstranili veliko ceneje.

Andrej Stopar o poloniju

Že ko so Politkovsko ubili, se je večina analitikov strinjala, da storilcev in naročnikov ne bodo nikoli našli.

Andrej Stopar o umoru Ane Politkovske
Aleksander Litvinenko
Litvinenko naj bi se zastrupil v japonski restavraciji v Londonu, kjer se je srečal s svojim kolegom. Foto: Reuters
Ana Politkovska
Ana Politkovska je bila znana kot ostra kritičarka predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Andrej Stopar
Dopisnik RTV Slovenija iz Moskve je povedal, da primer Litvinenko trenutno zaposluje rusko družbo. Foto: RTV SLO
Prisluškovalna naprava
Ruska obveščevalna služba FSB je ena od osumljenk za umor Litvinenka. Foto: EPA

Zunanjepolitični dopisnik RTV Slovenija iz Rusije Stopar pojasnjuje, da je vprašanje Litvinenka v središču zanimanja vseh ruskih medijev. Poleg odkritij iz domovine prihajajo tudi številna poročila iz tujine, predvsem iz Velike Britanije in Italije, o ozadju umora Aleksandra Litvinenka pa kroži tudi veliko teorij.

Je polonij prišel iz Rusije?
Ugiba se, da naj bi polonij 210 prišel iz Rusije, ljudje so se prestrašili predvsem množične zastrupitve s polonijem v moskovski podzemni železnici. Stopar je pojasnil, da so nekateri strokovnjaki to možnost javno zavrgli kot nemogočo, saj naj človek, ki je okužen s polonijem, za seboj ne bi puščal nobenih radioaktivnih sledi, razen če polonij nosi v rokah. Drugi pa pravijo, da takšen človek lahko okuži okolico in da naj bi bil polonij za delo tajnih služb najmanj primeren, ker pušča za sabo preveč sledi, to pa že po teoriji skrivnega delovanja ni zaželeno.

Andrej Stopar je povedal, da je javna podoba ruskih obveščevalnih služb v pokagebejevskem času še zmeraj dobra. Poleg naslednice KGB-ja, FSB, je v Rusiji še kar nekaj tajnih služb, ki "veljajo za državotvorne zaščitnice ruskih državnih interesov, tako v Rusiji sami kot v tujini". Če je bil polonij izdelan v Rusiji, potem je do Litvinenka oz. do osebe, ki ga je zastrupila, prišel na nezakonit in neznan način.

Številne teorije o umoru Litvinenka
Andrej Stopar je pojasnil, da se v Rusiji glede umora Litvinenka pojavlja več teorij. Ena je ta, da naj bi se Litvinenko ukvarjal s tihotapljenjem radioaktivnih izotopov, tudi s polonijem. To teorijo se da podpreti z tem, da so sledi polonija našli na različnih krajih, tudi v uradu Berezovskega v Londonu, kjer se je zadrževal Litvinenko. "Kar zmanjšuje verjetnost te teorije, je cena polonija. Količina polonija, ki naj bi bila potrebna za tolikšne posledice, kot jih je utrpel Litvinenko, naj bi stala kar 30 milijonov evrov," je pojasnil Stopar.

Se je Litvinenko zadrževal v napačni družbi?
Druga različica je ta, da se je Litvinenko v Moskvi družil z napačnimi ljudmi. Pogosto so ga videli v družbi ruskega tajkuna Borisa Berezovskega, "nad čigar glavo so se začeli zbirati črni oblaki in je na vrhu lestvice ljudi, ki bi si jih v Rusiji želeli postaviti pred sodišče." Pojavljajo se torej ugibanja, da je nekdanji obveščevalec FSB preveč vedel o delu Berezovskega, "ta pa se ga je hotel znebiti, saj je bolje mrtev kot pa klepetav znanec," pojasnjuje Stopar. Tej teoriji nasprotuje to, da takšen umor ne bi bil v slogu Berezovskega, poleg tega pa je tudi on javno obžaloval tragično smrt prijatelja in dejal, da se ga bo zmeraj spominjal kot človeka, ki mu je storil veliko dobrega.

Stopar je povedal, da se je v nedeljo v nekem večernem šovu na ruski televizijski postaji NTV pojavila teorija, da naj bi "Litvinenko sodeloval s skrivnim londonskim laboratorijem, v katerem naj bi skušali izdelati jedrsko bombo za čečenske teororiste". V prid temu priča vohunovo prijateljstvo z vodjo čečenskih upornikov Ahmedom Zakajevom, razlaga pa bi lahko bila, "da je Litvinenko prevažal kakšen del detonatorja jedrske bombe in se pri tem okužil".

Stopar omenja tudi možnost, da je vohuna odstranil kateri izmed nekdanjih znancev iz FSB-ja, ki ga je Litvinenko izdal britanskim tajnim službam. Vendar naj bi v Veliki Britaniji živelo ogromno vohunov, ki so vedeli in povedali veliko več, pa so še vedno med živimi.

Umor zakrivile ruske tajne službe?
Obstaja tudi možnost, da naj bi umor Litvinenka naročil Kremelj, izvedle pa naj bi ga ruske tajne službe. Ruske oblasti to zanikajo, za to ne obstajajo nikakršni dokazi, poleg tega pa "ima trenutno največjo škodo od škandala prav predsednik Putin, saj je podoba Rusija oblatena, Putin pa ima, če bi že želel v državi ustvariti ozračje strahu in tesnobe, da bi ljudje zahtevali spremembo ustave in bi lahko kot predsednik kandidiral še tretjič, na voljo več drugih mehanizmov". Stopar je pojasnil, da ima Putin veliko podporo državljanov, ki bi glede na javnomnenjske raziskave že danes glasovali za spremembo ustave v Putinovo korist in bi tako "vpletenost ruskih tajnih služb lahko razumeli le kot podtalno dejanje proti predsedniku".

Mogoče je tudi, da so Litvinenka umorili veterani obveščevalnih služb, ker je bil "izdajalec Rusije in ruskih državnih interesov". Stopar je povedal, da imajo umor Litvinenka in primeri Poltikovska, Gajdar in Čubajs skupni imenovalec – vsi so bili v tujini in v Rusiji dobro znane osebnosti ter kritični do oblasti in ruske politike. "Kot take bi jih kdo lahko označil za sovražnike ruskih interesov in jih želel spraviti s poti," pojasnjuje Stopar. A po mnenju nekaterih naj bi bili veterani "fantomske organizacije", zato ima ta teorija bolj malo podpornikov.

Sumljivi umori ostajajo nepojasnjeni
Glede umora novinarke Ane Politkovske je Andrej Stopar povedal, da ni več v središču pozornosti in da preiskava še ni prinesla nobenih izsledkov. Tudi o umoru bančnika Andreja Kozlova naj se ne bi več govorilo, Stopar pravi, "da ga skušajo predstaviti kot gospodarsko oz. zgolj kriminalno motivirani umor, čeprav političnega vidika pri tem umoru ne moremo spregledati". Kar pa zadeva stanje Jegorja Gajdarja, naj bi mu šlo po zadnjih poročilih na bolje, "še vedno pa niso znane okoliščine njegove nenadne bolezni, saj zdravniški konzilij še ni objavil diagnoze in vzrokov bolezni".

Litvinenko je bil pokopan po islamskih običajih
Litvinenko je pred smrtjo zaprosil, naj ga pokopljejo po islamskih običajih. Stopar je povedal, da natančnih informacij, da naj bil Litvinenko musliman, ni zasledil. Pojavljali naj bi se samo posredni namigi, med katerimi je Stopar omenil sodelovanje s Čečeni, njegovo poznavanje čečenskih vojn in to, da ga je klan nekdanjega čečenskega predsednika Aslana Mashadova imenoval za brata. "Vendar pa ti namigi ne morejo dokazati njegove dejanske veroizpovedi," je prepričan Stopar.

Brina Tomovič

Litvinenka bi lahko odstranili veliko ceneje.

Andrej Stopar o poloniju

Že ko so Politkovsko ubili, se je večina analitikov strinjala, da storilcev in naročnikov ne bodo nikoli našli.

Andrej Stopar o umoru Ane Politkovske