Orić v Ženevi čaka na odločitev o izročitvi Srbiji. Foto: Reuters
Orić v Ženevi čaka na odločitev o izročitvi Srbiji. Foto: Reuters

"Sem državljan Bosne in Hecegovine in ne bežim pred organi pregona države, ki ima svoje pravosodne organe in so tudi pristojni, da me preganjajo. Ne bežim pred ponovnim sojenjem v Haagu, ne bežim pred tem, da mi sodi Švica, če želi. A od tukaj ne grem živ v Srbijo," je preko predstavnika srebreniških mestnih oblasti Ćamila Durakovića sporočil Orić.

Duraković, župan občine Srebrenica, je Orića obiskal v švicarskem priporu v bližini Ženeve. Orić, ki so ga v Švici prijeli 10. junija na podlagi srbske tiralice zaradi domnevnih vojnih zločinov, je tam v 14-dnevnem priporu, kjer čaka na odločitev o morebitni izročitvi Srbiji.

Orića so oprostili, ker mu zločinov niso mogli dokazati
Orića, ki je bil vojni poveljnik 28. divizije vojske BiH-a in je vodil obrambo bošnjaške enklave Srebrenice do njenega padca v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995, so na sojenju na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2008 oprostili obtožb za zločine, ki so jih zagrešile bosanske sile nad Srbi v okolici Srebrenice med letoma 1992 in 1993. V pritožbenem postopku je bilo ugotovljeno, da so bili brez dvoma storjeni hudi zločini, vendar Oriću odgovornosti zanje oziroma za to, da jih ni preprečil, niso dokazali.

Beograd je mednarodne tiralice v preteklosti že razpisal za vojnim članom predsedstva BiH-a Ejupom Ganićem in generalom vojske BiH-a Jovanom Divjakom, ki so ju nato prijeli na Dunaju oziroma v Londonu. Sodišča v teh državah so nato presodila, da tiralice niso bile podprte z dokazi o njuni krivdi in so zahtevo Beograda po izročitvi zavrnili.