Orića je haaško sodišče oprostilo obtožb. Foto: Reuters
Orića je haaško sodišče oprostilo obtožb. Foto: Reuters

48-letni Orić je bil prijet v Bernu, v Švici pa naj bi se udeležil dogodka ob 20. obletnici genocida v Srebrenici. Srbija je mednarodno tiralico za Orića in še štiri osebe razpisala lani zaradi suma, da so 12. julija 1992 storili vojni zločin v kraju Zalazje, kjer je bilo ubitih devet srbskih civilistov.

Orić je takrat dejal, da ga razpis tiralice ne preseneča in da se je ne boji, ker je že za vse, česar ga obtožujejo, odgovarjal pred sodiščem in bil spoznan za nedolžnega.

Orića, ki je bil vojni poveljnik 28. divizije vojske BiH in je vodil obrambo bošnjaške enklave Srebrenice do njenega padca v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995, so na sojenju na haaškem mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2008 oprostili obtožb za zločine, ki so jih zagrešile sile BiH-a nad Srbi v okolici Srebrenice v letih 1992 in 1993.

V pritožbenem postopku je bilo ugotovljeno, da so bili brez dvoma storjeni hudi zločini, vendar Oriću odgovornosti zanje oziroma za to, da jih ni preprečil, niso dokazali.

Beograd je mednarodne tiralice v preteklosti že razpisal za vojnim članom predsedstva BiH-a Ejupom Ganićem in generalom vojske BiH-a Jovanom Divjakom, ki so ju nato prijeli na Dunaju oziroma v Londonu. Sodišča v teh državah so nato presodila, da tiralice niso bile podprte z dokazi o njuni krivdi in so zahtevo Beograda po izročitvi zavrnili.