Žalujoči v Newtownu prižigajo sveče, nosijo plišaste živali in fotografije umrlih otrok. Foto: Reuters
Žalujoči v Newtownu prižigajo sveče, nosijo plišaste živali in fotografije umrlih otrok. Foto: Reuters
Newtown
Pogrebi bodo še ves teden. Foto: EPA
Barack Obama
Barack Obama je v Newtownu dejal, da bo uporabil vso moč, ki mu jo daje položaj, da zaščiti otroke pred tovrstnim nasiljem. Foto: Reuters

Po strašljivem petkovem pokolu, ko je 20-letni Adam Lanza v osnovni šoli Sandy Hook ustrelil 27 ljudi, med njimi 20 otrok, se je ameriška družba znašla pred vprašanjem, kako naprej, pregovorno močan orožarski lobi pa je pod hudimi pritiski. Vrstijo se razprave, kako bi lahko preprečili tovrstne tragedije.

"Prevladati mora zdrav razum"
Na stran zagovornikov sprememb sta prestopila tudi dva demokratska senatorja, Mark Warner in Joe Manchin, ki sta do zdaj ves čas zagovarjala pravico do nošenja orožja, kot je zapisana v drugem dopolnilu ameriške ustave. Manchin, senator iz Zahodne Virginije, sicer tudi sam lastnik strelnega orožja in navdušen lovec, je tako prvič dejal, da je treba pri nadzoru nad orožje preiti "stran od retorike, k dejanjem". "Treba je uporabiti zdrav razum. Moramo se usesti in sprejeti prave odločitve." Mark Warner pa je dejal, da "status qou ni sprejemljiv", in pozval k "razumski omejitvi orožja".

S člani najožje ekipe se je o najbolj vroči temi v ZDA ta hip pogovarjal tudi predsednik Barack Obama, ki je med žalno slovesnostjo v Newtownu strtim staršem in drugim žalujočim dejal, da mora država storiti več za zaščito otrok. "Tega ne moremo več sprejemati. Takšne tragedije se morajo končati, in da bi se končale, se moramo mi spremeniti."

Podaljšanje zakona iz leta 2004?
Predstavnik Bele hiše Jay Carney je nato izjavil, da so strožji zakoni glede orožja del odgovora na tovrstno nasilje, da pa Obama še nima izdelane točno določene politike do tega. "Gre za večplasten problem, ki zadeva večplastno rešitev. Tega ne moremo urediti z enim samim zakonom, z eno potezo." Dodal pa je, da Obama podpira ponovno uveljavitev splošne prepovedi nekaterega polavtomatskega orožja, ki se je iztekla leta 2004.

Demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein, ki že dolgo zagovarja strožji nadzor nad orožjem, pa je že napovedala, da bo za naslednje zasedanje senata in predstavniškega doma predlagala to prepoved. Newyorški župan Michael Bloomberg, prav tako glasni zagovornik strožjega nadzora, je Obamo in kongres pozval, naj čim prej oblikuje in sprejme nekaj omejitev, kot so preverjanje kriminalne preteklosti pri nakupu orožja in kriminaliziranje trgovanja z orožjem.

NRA se je potuhnila
Orožarski lobi je v prvih dneh po pokolu potihnil, Nacionalna orožarska zveza (NRA) pa je ugasnila strani na Facebooku in Twitterju. Vendar pa je to bolj ali manj običaj po takšnih tragedijah. NRA se bo spet oglasila, ko bo uvodni šok po pokolu minil in se bo začela resna razprava o omejitvah pravice do orožja.

Adam Lanza je pobijal s civilnim modelom vojaške puške M-16, predelane iz avtomatske v polavtomatsko. Puška je bila last njegove mame. Lovci in rekreativni strelci, ki so večina lastnikov orožja v ZDA, česa takšnega po mnenju demokratov res ne potrebujejo.

Prepoved polavtomatskega orožja je sicer največ, na kar lahko računajo nasprotniki orožja v ZDA. Po zadnji anketi časopisa Washington Post in televizije ABC, izvedeni po pokolu v Newtownu, se za to zavzema 54 odstotkov Američanov. Vendar pa je 70 odstotkov Američanov proti, da bi prodajo orožja omejili le na policiste.

Zaslišanje prič
V pretresenem kraju Newtown v Connecticutu so medtem pokopali prva dva otroka, šestletni žrtvi streljanja, Jacka Pinta in Noaha Poznerja. Pogrebi drugih žrtev bodo še ves teden, v znak žalovanja pa so v mestu odstranili praznično dekoracijo. Policisti nameravajo zališati več otrok, ki so bili priče strašnemu dogodku, prav tako pa se bodo pogovorili z dvema odraslima, ki sta bila v streljanju ranjena in počasi okrevata v bolnišnici.

Šola Sandy Hook bo še več mesecev zaprta, zato bodo učenci do takrat obiskovali izpraznjeno šolo v bližnjem mestu, v celotni zvezni državi se bodo v petek, dan po pokolu, žrtvam poklonili z minuto molka, cerkveni zvonovi pa bodo zazvonili 26-krat - enkrat za vsako žrtev, ki je umrla v šoli.