Šolo, kjer se je zgodil napad, je obiskovalo 600 učencev. Z družinami žrtev se bo srečal predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Šolo, kjer se je zgodil napad, je obiskovalo 600 učencev. Z družinami žrtev se bo srečal predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Newton
Izobešena imena žrtev na ameriški zastavi spominjajo na strelski pohod 20-letnega mladeniča. Foto: Reuters
18 otrok je umrlo v šoli, dva pa sta zaradi ran umrla pozneje v bolnišnici. Foto: Reuters
Nancy Lanza
Nancy Lanza, mati strelca, je bila navdušena nad orožjem. Opisujejo jo kot prijazno, predano in ljubečo žensko. Foto: Reuters
Peter Lanza
Peter Lanza, oče strelca. Z materjo Nancy sta bila ločena. Foto: Reuters

Končni podatki streljanja v Newtonu kažejo žalostno sliko: 12 mrtvih deklic in osem dečkov, starih od pet do sedem let, ter šest žensk. Vsak je imel v sebi najmanj dve krogli.
Na dan prihajajo nove podrobnosti streljanja v ameriški osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu. Vseh 26 žrtev in storilca, 20-letnega Adama Lanzo, so identificirali in trupla predali družinam. V najhujšem strelskem pohodu na ameriških šolah je bilo ubitih 20 prvošolcev, njihova ravnateljica, psihologinja in tri učiteljice.

Adam Lanza je morilski pohod izvedel s puško, je potrdil mrliški oglednik, čeprav se je sprva mislilo, da je streljal z avtomatskimi pištolami, ki so bile last njegove mame. Nancy Lanza je bila namreč navdušena nad orožjem in je imela v lasti vsaj štiri različne kose orožja. Pogosto je hodila na strelišče, kamor je vodila tudi svoja sinova in ju sama naučila streljati.

Dopoldne je žalno slovesnost v cerkvi, ki stoji v bližini kraja tragičnega dogodka zmotil klic, da je v cerkvi nastavljena bomba. Ljudi so evakuirali, klic pa se je izkazal za lažen.

V petek je umrla, ko jo je v stanovanju, kjer sta živela, v obraz ustrelil sin Adam. Nato pa se je z njenimi pištolami in avtomobilom odpeljal v nekaj kilometrov oddaljeno šolo, kjer je bila Nancy zaposlena.

Adam se je sporekel z zaposlenimi
O morilcu se širi veliko govoric, vendar pa je uradno znanega le malo. Star je bil 20 let, imel pa naj bi osebnostne motnje. Po nekaterih informacijah naj bi bolehal za milo obliko avtizma, t. i. Aspergerjevim sindromom, za katerega pa ni dokazov, da bi povzročal nasilno vedenje.
Dan pred pokolom se je Adam sporekel s štirimi zaposlenimi na šoli. Tri je naslednji dan ubil. V šolo je stopil nasilno, orožje pa usmeril tudi v otroke. Postrelil je celotna razreda prvošolcev, v učilnicah, ki sta bili najbližje vhodu v šolo, je umrlo 12 deklic in osem dečkov.

Ena izmed učiteljic je s svojim telesom ščitila otroke, ravnateljica pa se je, potem ko so se streli razlegli po šoli, takoj odpravila proti napadalcu in mu poskušala preprečiti streljanje.

Eden izmed zaposlenih je namreč ob prvih strelih vklopil šolsko ozvočenje ter tako obvestil vse učitelje, da je v šoli strelec. Ti so lahko takoj zaklenili učilnice in otroke skrili v varne predele šole. Knjižničarka jih je skrila kar v omaro z dokumenti. Hitro ukrepanje učiteljev je po mnenju policistov preprečilo, da ni bilo žrtev še več.

Staršem pokazali le fotografije
Vse žrtve so bile ustreljene najmanj z dvema kroglama iz neposredne bližine, nekatere celo 11-krat, zato so kriminalisti staršem za identifikacijo pokazali le slike umrlih otrok. Med ubitimi sta bila tudi deklica, ki se je pred kratkim preselila iz Kanade, in deček, ki je pred dvema mesecema v Newtown prišel iz Velike Britanije.

"Emillie je bila prisrčen otrok, prav razsvetlila je sobo in v vsakem je našla kaj dobrega. Blagoslovljen sem, da sem lahko njen oče," je medijem v izjavi dejal pretresen oče 6-letne svetlolase šolarke, ki je umrla v razredu.
Grozovit strelski pohod je preživela le ena ustreljena žrtev. Oglasila se je tudi družina strelca, njegov stric, sicer policist, je izrazil globoko sožalje in pretresenost nad tragičnim dogodkom.
Morilčev oče: Tudi mi se sprašujemo, zakaj
Peter Lanza, Adamov oče, je v soboto podal prvo izjavo, v kateri izraža sožalje prizadetim družinam in tudi sam išče odgovore, kaj bi njegovega sina lahko napeljalo k tako grozovitemu dejanju.
"Naša iskrena sožalja družinam in prijateljem, ki so izgubili svoje najdražje. Naša družina žaluje skupaj z vsemi tistimi, ki jih je prizadela ta neznanska tragedija. Ni besed, s katerimi bi lahko zares opisal, kako strti smo. Ne moremo verjeti in skušamo najti kakršne koli odgovore. Tudi mi se sprašujemo, zakaj," je povedal Lanza.

Ob tem je dodal še, da sodelujejo s policijo.
Dokazi bi lahko osvetlili motiv strelca
Kriminalisti pravijo, da so našli nekaj močnih dokazov, ki bi morda lahko osvetlili, kaj je 20-letnega Adama vodilo v to nerazumljivo dejanje. Sošolci so ga sicer opisali kot zelo inteligentnega, a povsem samotarskega mladostnika.
Imel naj bi nekatere osebnostne motnje, eden izmed njegovih učiteljev pa je povedal, da so ga v srednji šoli morali posebej opazovati, saj naj ne bi čutil nobene bolečine.