Ob generalnem sekretarju tudi predstavnika Rusije in ZDA. Foto: EPA
Ob generalnem sekretarju tudi predstavnika Rusije in ZDA. Foto: EPA
Nato na Bližnjem vzhodu za zdaj še ne bo posredoval.
Slovenijo je zastopal zunanji minister Dimitrij Rupel. Foto: epa
Kljub nasprotnim stališčem, sta se visoka predstavnika nasmehnila.
Zunanja ministra Rusije in ZDA, Sergej Lavrov in Condoleezza Rice. Foto: epa

Ukrajinski zunanji minister Boris Tarasjuk je sicer zagotovil, da bo Kijev končal vojaške in politične reforme v treh letih, sporazum o sodelovanju pa naj bi le še okrepil prizadevanja novih oblasti.

Poleg Ukrajine so se udeleženci neformalnega zasedanja, med njimi tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, dotaknili politične stabilnosti v Afganistanu, Gruziji in na Kosovu.

Generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer je zavrnil možnost posredovanja na Bližnjem vzhodu. Srečanje Severnoatlantskega zavezništva je tokrat prvič potekalo na tleh nekdanje Sovjetske zveze.

Juščenko je vstop Ukrajine v Nato in EU določil za prednostna cilja svojega predsedovanja. Kljub temu strokovnjaki menijo, da se to še nekaj let ne bo zgodilo.

Lavrov je v imenu Rusije podpisal nov sporazum z zavezništvom, ki vojakom zveze zagotavlja pravno zaščito na ruskem ozemlju, podobno pa zagotavlja tudi ruskim vojakom na ozemlju držav zaveznic.

Odzivi na izjave Riceove
Lavrov je tudi ostro kritiziral ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice, ki je režim v Belorusiji v sredo označila za zadnjo diktaturo v srcu Evrope in dejala, da je čas za spremembo tega režima. Dejal je, da Rusija nasprotuje spremembi režima, saj je Moskva prepričana, da se demokratičnega procesa ne da vsiliti od zunaj.

Na izjave ameriške predstavnice pa se je odzval tudi Minsk, ki meni, da gre za očitno vmešavanje v beloruske notranje zadeve. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko besed Riceove še ni kometiral.

Ponudba za pomoč Darfurju
De Hoop Scheffer je dejal, da je Nato pripravljen končati krizo v sudanski pokrajini Darfur, če bi ga Afriška unija prosila za pomoč, vendar pa zveza vojakov v Darfur ne bi pošiljala. Nato bi Afriški uniji zagotovil načrtovanje in logistično podporo v njenih prizadevanjih za končanje krize.