Provinca Kunar je zaradi obmejne lege in težko prehodnega terena eno izmed
Provinca Kunar je zaradi obmejne lege in težko prehodnega terena eno izmed "domačih" območij talibanov. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v nemirni provinci Kunar ob meji s Pakistanom, iz zavezništva pa so sporočili, da preiskujejo trditve o žrtvah med civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načelnik potrdil otroške žrtve
Kot je pojasnil načelnik policije v provinci Kunar, so otroci pobirali odpadne kovine, ko so Natova letala napadla bližnje talibansko oporišče. "V tem bombardiranju je bilo ubitih šest otrok, starih od šest do 12 let, še eden pa je bil ranjen," je povedal policijski načelnik Kalilulah Ziaje.

Natova preiskava poteka Predstavniki Natove misije v Afganistanu, ki ji poveljujejo ZDA, so potrdili, da so na omenjenem območju izvedli bombardiranje, v katerem naj bi zavezniška letala ubila štiri talilbane. "Odgovorni so obveščeni o domnevnih civilnih žrtvah in že vodijo preiskavo dogodka," so zapisali pri Isafu.

Kunar je ena izmed nemirnih provinc v Afganistanu, kjer so ameriške in afganistanske sile na začetku poletja že izvedle večjo ofenzivo. Zračni napadi Natovih letal pogosto zahtevajo žrtve med civilisti, zaradi česar se manjšata zaupanje in podpora zahodnim silam. Predsednik Afganistana Hamid Karzaj je ravno številne civilne žrtve in neustrezno ravnanje Nata označil za vzrok neuspeha vojne proti tallibanom, ki civilne žrtve po drugi strani učinkovito uporabljajo za povečanje lastne podpore.