Williams je eden najbolj prepoznavnih televizijskih obrazov v ZDA. Foto: EPA
Williams je eden najbolj prepoznavnih televizijskih obrazov v ZDA. Foto: EPA

Nazadnje je o tem govoril konec januarja letos, nakar so se oglasili vojaki, ki so bili leta 2003 z njim v Iraku in so se dogodkov spomnili malce drugače. Iračani so streljali na drug helikopter. Pritisk konkurence na NBC se je močno povečal, Williams pa je postal predmet zasmehovanja predvsem neusmiljenih newyorških lokalnih časopisov.

Vabljeni k branju kolumne dopisnika RTV Slovenija iz ZDA Edvarda Žitnika:

Ko Brian postane Robin Williams

Komik Jon Stewart je v svoji oddaji The Daily Show sicer ustrelil proti vsem medijem s sarkastično izjavo, da so se ameriški mediji končno odločili kritizirati nekoga zaradi zavajanja v času iraške vojne.

Ameriške televizije, časopisi in drugi mediji so leta 2003 brez pomislekov ubrali uradne strune Bele hiše s poročanjem o kemičnem, biološkem in celo jedrskem orožju v Iraku. Tiste, ki so izražali dvom in so svarili pred vojno, so bolj ali manj razglasili za neprištevne.

Opravičilo prišlo prepozno
Williams se je podal na junaško pot v Irak skupaj z ameriško vojsko in je to še malce začinil z zgodbo o preživetju napada na helikopter. Za izjavo se je prejšnji teden opravičil, vendar je bilo prepozno. Zdaj preverjajo tudi druga njegova poročila s terena, kjer ga kritiki obtožujejo, da je pretiraval glede nevarnosti, v kateri je bil, ali zavajal glede dejstev.

Predsednica novic pri NBC Deborah Turness je sporočila, da je Williams suspendiran za šest mesecev, ko ne bo dobival plače. Prihranek bo precejšen glede na to, da Williams zasluži najmanj deset milijonov dolarjev na leto. Notranja preiskava proti njemu se medtem nadaljuje.