Gomora je bila ob izidu velika uspešnica. Foto: EPA
Gomora je bila ob izidu velika uspešnica. Foto: EPA
Saviano ob podpisovanju svoje knjige. Foto: EPA
Neapelj je prežet z mafijskim nasiljem. Foto: EPA

Vodja scampijskega mestnega sveta Angelo Pisani in najuglednejši italijanski protimafijski aktivist Roberto Saviano sta se ta konec tedna namreč sporekla glede snemanja televizijske serije, ki bi bila nekakšno nadaljevanje filmske uspešnice iz leta 2008 Gomora.

Pisani je z argumentom, da skuša zaščititi območje in njegove prebivalce pred nesorazmerno slabo reklamo, sporočil, da ne bo pustil v sosesko kamer nove serije, prav tako imenovane Gomora in posnete po srhljivem Savianijevem poročilu o neapeljskem podzemlju, ki je služil kot predloga za film Mattea Garroneja.
Utrjevanje stigmatizacije?
"Čas je, da rečemo, dovolj je izkoriščanja Neaplja in še zlasti tega območja," je povedal Pisani za Corriere del Mezzogiorno. "Ta stalna pretiravanja - samo negativne stvari, ki sicer res obstajajo, tega se ne da zanikati, ampak ne rešujejo ničesar; celo nasprotno, probleme samo še poslabšajo in utrjujejo stigmatizacijo."

Neapeljski župan Luigi de Magistris pravi, da čeprav ni igral nobene vloge pri Pisanijevi odločitvi, to podpira: "Siti smo že gledanja, kako se Scampio zreducira na zavojevano ozemlje Camorre, kot da v Scampii ne bi obstajalo ničesar drugega razen prekupčevanja z mamili in spopadov med klani." Ob tem je primerjal učinek Gomore z "negativno medijsko oznako", zaradi katere naj bi bili domačini "razkačeni".

"Čista cenzura"
A za Saviana, v Neaplju rojenega pisatelja in trn v peti Camorre, gre za "čisto, zvito cenzuro", uperjeno k odvračanju pozornosti od težav Scampie in nesposobnosti politikov, da bi jih rešili. "Kako si želiš blokirati sporočanje o protislovjih kraja, ki bi moral biti v bistvu vsak dan v središču nacionalnega interesa?" je zapisal v kolumni za La Repubblico. Saviano, ki v seriji z 12 epizodami igra nadzorno vlogo, je lokalne politike obtožil "preusmerjanje pozornosti od problema na poročanje o problemu". In še: "Ko se nič ne spremeni zaradi nesposobnega vodstva, je za politike bolje, da mediji, peresa pisateljev in kamere režiserjev obnemijo in ugasnejo."

Snemanje produkcijskih hiš Fandango in Cattleya za Sky Italio naj bi se začelo v nekaj tednih, predstavnik Catteleye pa pravi, da je bil nad odločitvijo presenečen, še posebej, ker naj bi v Scampii posneli le majhen delček serije.
Leta 2006 objavljeni Savianijevi knjigi in Garronejevemu filmu, ki ji je sledil, pripisujejo zasluge za razkritje dejanj mogočne neapeljske mafije svetu. A v Scampii, kjer med rivalskimi strujami Camorre potekajo neptretrgane krvave vojne za mamilarski trg, se v teh zadnjih letih ni spremenilo nič.