Slike s srečanja papeža in Fidela Castra so hitro obkrožile svet, iz Vatikana pa so sporočili, da je bilo srečanje neformalno in prijateljsko. Foto: Reuters
Slike s srečanja papeža in Fidela Castra so hitro obkrožile svet, iz Vatikana pa so sporočili, da je bilo srečanje neformalno in prijateljsko. Foto: Reuters
Havana
Papeža je na Trgu revolucije v Havani, kjer je maševal v nedeljo, pričakalo več kot 800.000 ljudi. Foto: Reuters

Castrom. Srečanje je bilo nabito s simboliko.

Iz Vatikana so sporočili, da sta se papež in 89-letni upokojeni revolucionar srečala na neuradnem in prijateljskem srečanju v Castrovi rezidenci v Havani in se pogovarjala približno 40 minut. Na srečanju, ki sicer ni bilo uradno predvideno, a so v Vatikanu nakazali, da je mogoče, je bilo prisotnih med 10 in 15 ljudi, tudi Castrova žena in vnuki. Castro je bil oblečen v svojo tipično Adidasovo trenirko, svet pa so hitro obkrožile fotografije, ki jih je posnel uradni fotograf, sicer Castrov sin Alex Castro.

Sogovornika sta govorila o ključnih svetovnih temah, največ pozornosti pa sta namenila stanju humanosti v svetu in njenim številnim problemom ter podnebnim spremembam. Kot so poročali svetovni mediji, je bilo tokratno srečanje veliko bolj prijateljsko kot tisto med Castrom in papežem Benediktom XVI. leta 2012, ko ga je Castro večkrat napadal, tokrat pa sta se sogovornika zapletla v enakovreden pogovor.

Simbolna izmenjava daril
Srečanje med človekom, ki je dolga leta vodil Kubo in imel velik vpliv na celotno Latinsko Ameriko, ter prvim papežem iz Latinske Amerike, je bilo že samo po sebi nabito s simboliko. Frančišku je to uspelo še nadgraditi s pomenljivim darilom, knjigo svojega nekdanjega učitelja na jezuitski srednji šoli, Španca Amanda Llorenteja, ki ga je Castro skupaj z drugimi tujimi duhovniki leta 1959 izgnal s Kube, umrl pa je leta 2010 v Miamiju. Poleg knjige je papež Castru podaril še tonske posnetke jezuita ter dve knjigi in papeški encikliki. Castro pa je papežu podaril knjigo svojih razmišljanj o religiji, ki jo je napisal skupaj z brazilskim duhovnikom Freijem Bettom.

Po srečanju s Fidelom Castrom se je Frančišek sestal še s predsednikom, 84-letnim Raulom Castrom, ki mu je podaril leseni kip križanega Kristusa in podobo kubanske zavetnice Dobrodelne Marije device El Cobre.

Večerna molitev brez povabljenih disidentk
Zvečer je imel papež Frančišek večerne molitve v katedrali San Cristobal v Havani, kjer je govoril o vrlinah revščine in dejal, da je mati cerkev revna, ker jo Bog hoče revno, kot je hotel, da je bila revna devica Marija. Na večerne molitve je Vatikan povabil tudi dve disidentki, a ju ni bilo, Vatikan pa uradno ni pojasnil, zakaj. Marta Beatriz Roque in Miriam Leiva sta medtem povedali, da so ju pred katedralo aretirali in na kratko pridržali.

Na Trgu republike več kot 800.000 ljudi
Frančišek je kot tretji papež v zgodovini na Kubo prispel v soboto, kjer ga je na letališču sprejel Raul Castro, v nedeljo zjutraj pa je maševal na Trgu republike v Havani. Tam ga je pričakala množica 800.000 vernikov in nevernikov, pa tudi nekaj protestnikov, ki so jih varnostne sile hitro odstranile. Tudi več kot 20 pripadnic gibanja Dame v belem, soprog nekdanjih političnih zapornikov, zaradi policije niti ni moglo priti na Trg republike.

Svetovni mediji so ob tem poročali, da je bila množica na Trgu revolucije manjša kot leta 1998 ob obisku Janeza Pavla II., a zato nič manj navdušena. Papež se je med ljudi pripeljal z odprtim papamobilom, pozdravljal prisotne ter poljubljal otroke. Kubansko prebivalstvo je katoliško, a vero prakticira le okoli deset odstotkov prebivalcev komunistične države.

Papež je v pridigi Kubancem položil na dušo, naj služijo in pomagajo drug drugemu ne zaradi ideologije, ampak ker je tako prav. Po koncu maše je javni poziv naslovil na vlado Kolumbije in tamkajšnje upornike, ki se že dve leti prav v Havani pogajajo o premirju. Prosil jih je, naj vendarle končajo najdlje trajajoči konflikt v Južni Ameriki in naj ne dovolijo, da jim sedanja priložnost za to uide iz rok.

Obisk se nadaljuje v Holguinu in Santiagu de Cuba
Papež se bo danes iz Havane odpravil na vzhod države v mesto Holguin, kjer bo maševal in blagoslovil mesto, nato pa še v Santiago de Cuba, kjer bo imel mašo v svetišču Dobrodelne Marije device El Cobre. Iz Santiaga bo v torek poletel proti ZDA, kjer ga bo pričakal predsednik Barack Obama z družino. Poleg maš in molitev bo papež opravil govor v kongresu in na sedežu Združenih narodov v New Yorku, 26. in 27. septembra pa se bo udeležil svetovnega srečanja družin v Philadelphii.