Mejni prehod med BiH-om in Hrvaško ostaja zaprt. Foto: Reuters
Mejni prehod med BiH-om in Hrvaško ostaja zaprt. Foto: Reuters

Blizu mejnega prehoda je po včerajšnjem dramatičnem dogajanju, ko so prebežniki prebili policijski kordon na poti proti Hrvaški, kjer so jih nato ustavili s silo, prenočilo približno 250 prebežnikov.

Skupina okoli 120 ljudi, ki je ostala blizu prehoda, sporoča, da za zdaj ne gre nikamor in da to ni bil zadnji poskus, da pridejo na Hrvaško. Po drugi strani bi, ker gre za mejni prehod, lahko izvedli tudi nasilne premestitve, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin.

Mejo tudi danes ščiti policijski kordon. Na mostu, ki povezuje državi, je več hrvaških policistov. Mejni prehod je ostal zaprt za promet, stekel naj bi v naslednjih urah. Incidentov, kakršni so izbruhnili včeraj, ko je bilo več ljudi ranjenih, ni bilo.

Med prebežniki, ki želijo vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti državam Zahodne Evrope, so tudi ženske in otroci. Prebežniki sporočajo, da so ostali brez domovine in želijo nazaj svoja življenja. Govorijo tudi o nasilju hrvaških policistov, ki da jim uničujejo ali jemljejo telefone in denar, kar v Zagrebu ostro zanikajo.

"Položaj ni preprost"
Hrvaška policija je na hrvaški strani meje postavila fizične ovire, danes pa so se okrepili s kolegi iz posebnih policijskih enot.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je v sredo izjavil, da je na hrvaški strani meje zadostno število policistov, da bodo uspešno nadzirali mejo. Hrvaška bo tako kot vedno varovala svoje meje pred nezakonitimi prehodi in migracijo, skladno z vsemi standardi mednarodnega, humanitarnega in našega prava, sporoča hrvaški premier Andrej Plenković.

Minister za varnost BiH-a Dragan Mektić je povedal, da položaj ni preprost, a da bodo storili vse, da zavarujejo mejo in ne dovolijo prebežnikom vstopa na Hrvaško.