Po nastopu nove vlade lansko jesen v državi redno potekajo protesti. Foto: Reuters
Po nastopu nove vlade lansko jesen v državi redno potekajo protesti. Foto: Reuters

"Naslednjih nekaj mesecev bo določilo usodo pravne države in demokracije na Poljskem," v pismu opozarja skupina visokih poljskih predstavnikov, med katerimi so nekdanji predsedniki Lech Wałęsa, Aleksander Kwasniewski in Bronisław Komorowski.

Vladajoča nacionalna konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) je z liberalno vejo v sporu, odkar je novembra nastopila mandat. To je Poljake spodbudilo k protestom, saj se bojijo krčenja pravic.

Problematična področja vključujejo reforme ustavnega sodišča, za katere se zdi, da slabijo neodvisnost sodstva, ter spremembe zakona o državnih medijih, ki dajejo vladi več pooblastil pri imenovanju vodij medijskih družb.

"Gre za zasebno mnenje"
Stranka medtem po mnenju avtorjev pisma ne kaže nobene namere, da bi se s poti destrukcije preusmerila k ustavnemu redu ter paralizira ustavno sodišče in celotno sodstvo. "Od zaupanja vredne in pomembne partnerice v EU in Natu smo na poti, da postanemo narod gorja," so še zapisali ter dodali: "Vrnimo se k ustavni demokraciji."

Na pismo se je že odzval podpredsednik poljske vlade Piotr Glinski, ki meni, da je "absurdno" namigovati, da je Poljska demokracija ogrožena in da gre za povsem zasebno mnenje avtorjev.