Primerjava naslovnice revije wSieci in italijanskega fašističnega letaka iz leta 1943. Foto: Twitter
Primerjava naslovnice revije wSieci in italijanskega fašističnega letaka iz leta 1943. Foto: Twitter
Nemška propaganda. Foto: Twitter

Kot piše Guardian, je naslovnica wSiecija, politično konservativne revije, sprožila kar nekaj ogorčenja na družabnih omrežjih, nekateri uporabniki Twitterja pa so podobo primerjali z nacistično propagando.
"Samo zamenjajte besedo "islamsko" z "judovsko", in dobili boste zelo podobno retoriko, kot so jo ob začetku druge svetovne vojne upo
rabljali nacisti," piše eden izmed uporabnikov Twitterja, ostali pa so pohiteli in objavili podobne propagandne letake iz nacistične Nemčije in fašistične Italije.

V podnaslovu na naslovnici revija obljublja "poročilo o tem, kaj mediji in bruseljska elita prikrivajo prebivalcem Evropske unije", članek pa se nanaša na spolne napade v Kölnu na silvestrovo. Večina aretiranih v povezavi z napadi so bili priseljenci iz severne Afrike, nekaj jih je bilo tudi z Bližnjega vzhoda, napadi pa so bili ključen dejavnik, da se je ozračje v Nemčiji še dodatno zaostrilo proti beguncem.

"Ali želi Evropa storiti samomor?"
"Prebivalci stare Evrope so se po dogodkih na silvestrovo v Kölnu boleče zavedeli težav, ki jih prinaša množični priliv priseljencev," je zapisala avtorica članka Aleksandra Rybińska. "Prvi znaki, da gredo stvari v napačno smer, so bili vidni že precej prej. A so jih v imenu strpnosti in politične korektnosti ignorirali ali minimalizirali."

Zadnja številka revije prinaša tudi članke z naslovi "Ali želi Evropa storiti samomor?" in "Pekel Evrope".

Poljska vlada se upira prizadevanjem EU-ja, ki skuša Varšavo prepričati, naj sprejme več pribežnikov. Novembra je premierka Beata Szydło zavrnila kvoto 4.500 beguncev, ki jih je za Poljsko določil EU, pri čemer se je sklicevala na novembrske napad v Parizu, ki so jih izvedli islamski skrajneži. "Po Parizu so se razmere spremenile," je rekla.