Papandreu je bil tisti, ki je z EU in IMF-jem sklenil za Grke zelo težak dogovor o posojilu. Foto: EPA
Papandreu je bil tisti, ki je z EU in IMF-jem sklenil za Grke zelo težak dogovor o posojilu. Foto: EPA
Se je Cipras veselil prezgodaj? Foto: EPA

Pasoku, ki je z manjšimi prekinitvami od leta 1981 vladal državi več kot 20 let, zdaj z notranjim razkolom grozi, da jih sploh ne bo v parlament. Trenutno so socialisti manjši koalicijski partnerji v vladi konservativnega premierja Antonisa Samarasa.

Kot je ob odhodu iz stranke, ki jo je leta 1974 ustanovil njegov oče Andreas Papandreu, sporočil Jorgos Papandreu, gre pri ustanovitvi nove stranke "Gibanje za spremembe" za "nov začetek" in za gibanje, ki bo državo popeljalo iz krize. Več o programu stranke, za katerega se pričakuje, da se od Pasoka ne bi radikalno razlikoval, naj bi 62-letnik razkril zvečer na prireditvi v Atenah.

Udarec za Sirizo?
Poznavalci Papandreujev korak ocenjujejo kot poskus, da pridobi del volilnega telesa levo usmerjene stranke Siriza Aleksisa Ciprasa.

Številni nekdanji socialisti so namreč v letih hude gospodarske in finančne krize prestopili na stran Sirize - trenutno druge najmočnejše stranke v državi, ki se ji na prihajajočih volitvah obeta tesna zmaga. Nova stranka bi lahko v praksi tako pomagala Samarasu in njegovi Novi demokraciji, da na volitvah vendarle premaga Sirizo.

Papandreu je državo vodil med letoma 2009 in 2011 v najhujši fazi finančne krize. Leta 2010 je EU in Mednarodni finančni sklad zaprosil za milijardno pomoč in v zameno uveljavil strog varčevalni program. Novembra 2011 je moral po napovedi referenduma o drugem programu pomoči za Grčijo, ki je ni uskladil s tujimi posojilodajalci, odstopiti.

Vodenje države je takrat prevzela prehodna vlada, maja 2012 pa so sledile predčasne parlamentarne volitve. Vodenje Pasoka je nasledil Evangelos Venizelos, ki stranko vodi še danes.