Francoski tožilci preiskujejo, ali je LafargeHolcim
Francoski tožilci preiskujejo, ali je LafargeHolcim "financiral teroristične dejavnosti" v Siriji. Foto: Reuters

Uvedba preiskave pomeni, da tožilstvo meni, da ima "resne ali konsistentne dokaze", ki bi lahko pripeljali do pregona, so dejali odvetniki Lafonta in nekdanjega namestnika, ki so dodali, da gre za korak do morebitnega sojenja, čeprav se lahko preiskava tudi prekine.

V četrtek je bila preiskava uvedena tudi zoper Lafontovega naslednika Erica Olsena, nekdanjega predsednika uprave francosko-švicarske skupine LafargeHolcim, največjega proizvajalca cementa na svetu, ki je nastala po Holcimovem prevzemu Lafargea leta 2015.

V Siriji plačevali oboroženim skupinam
Olsen je odstopil aprila, potem ko je podjetje priznalo, da je v Siriji plačevalo oboroženim skupinam, da lahko njihova tamkajšnja tovarna še naprej obratuje. Olsenov odvetnik je napovedal pritožbo zoper uvedbo preiskave.

Junija so francoski tožilci sprožili preiskavo dejavnosti LafargHolcima, ki bi lahko predstavljale "financiranje terorističnih dejavnosti".

Direktor LafargeHolcima Beat Hass je za Le Figaro ta mesec dejal, da je podjetje v Siriji naredilo nesprejemljive napake in da sodeluje s francoskimi preiskovalci.

LafargeHolcim zaposluje okoli 90.000 ljudi v okoli 80 državah.