Islamska država je kalifat na območju med Sirijo in Irakom razglasila 29. junija 2014. Foto: Reuters
Islamska država je kalifat na območju med Sirijo in Irakom razglasila 29. junija 2014. Foto: Reuters

"Ko so se spopadi približevali tovarni, je bila Lafargeeva prioriteta varnost delavcev, morebitno zaprtje tovarne pa smo proučevali," so po poročanju Le Monda sporočili iz družbe .

V središču spornih dogovorov je cementarna v Džalabiji, ki jo je Lafarge kupil leta 2007. Cementarna, ki leži 150 kilometrov severovzhodno od Alepa, je začela obratovati štiri leta pozneje. "Proizvodnja se je kljub naraščajoči nestabilnosti v regiji nadaljevala do leta 2013," še piše časopis. Takrat je začel IS zavzemati območja in ceste v okolici tovarne. IS, ki se takrat še ni imenoval tako, je 3. januarja 2014 razglasil Islamsko državo Iraka in levanta, nato pa 29. junija istega leta kalifat Islamska država.

Pisma Lafargeeve podružnice v Siriji, do katerih je prišel časopis, kažejo, da se je družba s skrajneži dogovorila za nadaljevanje proizvodnje do septembra 2014, potem pa je IS zavzel tovarno in proizvodnja se potem ustavila, še navaja AFP.

Ob tem se je družba, ki se je lani združila s švicarskim proizvajalcem cementa Holcim, z IS-jem dogovorila, da so skrajneži njihove uslužbence in dostavljavce spuščali čez nadzorne točke. Poleg tega pa so skrajnežem plačevali tudi davke in od njih kupovali licence, je še zapisal Le Monde.