Nemška kanclerka Angela Merkel je od skorajda najbolj osovražene osebe v Evropi med prebežniki postala skorajda junakinja. Takole je z begunci iz Sirije in Iraka posnela selfije, ko je prišla na obisk begunskega centra v bližini Berlina. Svojo priljubljenost med prebežniki je dobila Merklova predvsem s pozivom, da so v Nemčiji vsi dobrodošli. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je od skorajda najbolj osovražene osebe v Evropi med prebežniki postala skorajda junakinja. Takole je z begunci iz Sirije in Iraka posnela selfije, ko je prišla na obisk begunskega centra v bližini Berlina. Svojo priljubljenost med prebežniki je dobila Merklova predvsem s pozivom, da so v Nemčiji vsi dobrodošli. Foto: Reuters
false
Nemčija trdi, da lahko nadaljnjih nekaj let sprejme do pol milijona beguncev na leto. Foto: Reuters

Predstavniki nemške zvezne vlade in zveznih dežel so se dogovorili, da bodo omenjeno vsoto namenili do leta 2017, del teh sredstev pa bo na voljo že letos. Nemška ministrica za izobraževanje Johanna Wanka je poudarila, da je program 'Izobraževanje je ključ' nujno potreben, saj je več kot polovica beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, mlajših od 25 let.


Ker je za integracijo odločilno predvsem znanje jezika, bo ministrstvo v sodelovanju z ljudskimi univerzami med drugim izobrazilo t. i. učitelje spremljevalce, ki bodo beguncem pomagali naučiti se nemščino, ter razvilo posebne aplikacije za pametne telefone za še dodatno pomoč pri učenju.

Drugo težišče bo na ugotavljanju zaposlitvenih potencialov beguncev, pri čemer je osnova leta 2012 sprejeti zakon o priznavanju poklicnih kvalifikacij. Kot je povedala Wankova, so lani priznali 13.200 v tujini pridobljenih poklicnih kvalifikacij, kar je 1380 več kot leto pred tem. Načrtujejo tudi posebne analize potenciala, s katerimi bodo mladim z vojnih in kriznih območij pomagali pri izbiri izobraževalne in poklicne poti ter tesnejše sodelovanje z industrijo, zbornicami in združenji ter lokalnimi skupnostmi.

Preverjanje prošenj na kopenski meji
Nemčija, ki na svojih letališčih že preverja, ali so prošnje prebežnikov za azil utemeljene ali ne, bi po besedah nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziera lahko razširili tudi na prehodih na kopenski meji. Vlada v Berlinu tega predloga še ni potrdila, zato ne bo predmet četrtkove razprave o predlaganih spremembah nemške azilne zakonodaje v bundestagu. A kot je v pogovoru za berlinski javni radio RBB povedal de Maiziere, njegovo ministrstvo pripravlja zakonodajo v tej smeri in ta bi bila v skladu s pravili EU-ja.

Nemška vlada je sicer v spodnji dom nemškega parlamenta ta teden vložila predlog zakonodaje, ki naj bi pospešila obravnavo prošenj za azil, vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, nazaj v njihove domovine in tudi gradnjo nastanitvenih kapacitet za begunce. V skladu s predlaganimi novostmi naj bi med drugim na seznam t. i. varnih držav uvrstili še Albanijo, Kosovo in Črno goro. Poleg tega naj bi prebežniki v Nemčiji v prihodnje dalj časa ostali v sprejemnih centrih, kjer bi načeloma prejemali pomoč v blagu in ne več gotovine.

Nemčija je glavni cilj prebežnikov, ki pred vojnami in revščino bežijo v Evropo. Sredi septembra je začasno znova uvedla nadzor na svojih kopenskih mejah, da bi zajezila in predvsem bolje nadzirala val prihodov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Psihologinja: Premalokrat iskreno vprašamo, kako se nekdo počuti.