Perkovića so po obsodbi v Nemčiji vrnili na prestajanje zaporne kazni na Hrvaško. Foto: EPA
Perkovića so po obsodbi v Nemčiji vrnili na prestajanje zaporne kazni na Hrvaško. Foto: EPA

Perković je prispel v pripor v Zagrebu, naknadno pa ga bodo premestili v enega od hrvaških zaporov, je za hrvaške medije povedal njegov odvetnik Anto Nobilo. Med drugim je dejal, da bodo zanj najprej zagotovili podroben zdravniški pregled, saj da je bil Perković pet let in pol v nemškem priporu brez ustrezne zdravstvene oskrbe.

Hrvaška levosredinska vlada je leta 2014 po več zapletih Perkovića izročila Nemčiji, ko se je nemško pravosodje zavezalo, da ga bodo v primeru obsodbe vrnili na prestajanje kazni na Hrvaško.

Nemško vrhovno sodišče je maja lani potrdilo dosmrtni zapor za 74-letnega Perkovića in njegovega kolega, 76-letnega Zdravka Mustača, potem ko sta bila avgusta 2016 na prvi stopnji obsojena zaradi sodelovanja pri umoru Đurekovića.

Perkovića so spoznali za krivega načrtovanja in organiziranja umora Đurekovića. Mustač, ki v nemškem zaporu čaka na izročitev Hrvaški, je bil spoznan za krivega, da je kot njegov nadrejeni Perkoviću naložil, naj načrtuje in organizira umor Đurekovića.

Stjepan Đureković je bil hrvaški politični disident in nekdanji direktor državne naftne združbe INA. Umor Đurekovića se je zgodil v garaži v bavarskem mestu Wolfratshausen nedaleč od Münchna, kjer je umorjeni tiskal propagandni material z vsebino, uperjeno proti Jugoslaviji, poroča portal Balkan Insight.

Nemška obsodba: Motiv umora povezan z Ino

Josip Perković in Zdravko Mustać med sojenjem v Nemčiji. Foto: Reuters
Josip Perković in Zdravko Mustać med sojenjem v Nemčiji. Foto: Reuters

"Motiv za likvidacijo Đurekovića je povezan z njegovim sovražnim delovanjem in vpletenostjo v goljufije v energetski družbi Ina. Sklepali so, da bodo z umikom Đurekovića umaknili tudi težavo z Ino, ki je zaradi preiskav o poneverbah v vrednosti nekaj milijonov dolarjev postala veliko breme za republiško vodstvo," je po sojenju na prvi stopnji in obsodbi na dosmrtno zaporno kazen dejal predsednik sodnega senata Manfred Dauster.

Tako Perković kot Mustač sta se pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Odvetnik Nobilo pričakuje, da bo EČSP v Strasbourgu v naslednjih dveh letih razveljavil odločitev nemškega sodišča. Meni namreč, da je bila odločitev nemškega sodišča nepravična, saj naj bi bil nemški sodnik pristranski.

Sodnik naj bi po mnenju odvetnika že imel stališče o primeru, ker je pred leti vodil tudi sojenje hrvaškemu izseljencu Krunoslavu Pratesu, ki je bil že leta 2008 obsojen na dosmrtni zapor zaradi vpletenosti v umor Đurekovića.

Na Hrvaškem 30 let zaporne kazni za 76-letnika

Zagrebško sodišče je konec lanskega leta kazen za sodelovanje pri političnem umoru prilagodilo hrvaški zakonodaji in Perkoviću izreklo 30 let zapora. V skladu s hrvaškimi zakoni bo Perković po prestani polovici zaporne kazni lahko zaprosil za pogojno izpustitev na prostost.

Perković je s skupino nekdanjih pripadnikov nekdanje jugoslovanske varnostno-obveščevalne službe (SDV, znana tudi kot Udba) prestopil na hrvaško stran pred izbruhom vojne na Hrvaškem spomladi 1990. Bil je na visokih položajih v hrvaških obveščevalnih službah in na ministrstvu za obrambo ter eden izmed sodelavcev prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Leta 1995 se je upokojil s činom brigadirja hrvaške vojske.