Nemčija je v zadnjem času zaostrila pravila pri sprejemanju prosilcev iz držav, ki ne štejejo za nevarne. Na sliki prosilci za azil iz Albanije. Foto: Reuters
Nemčija je v zadnjem času zaostrila pravila pri sprejemanju prosilcev iz držav, ki ne štejejo za nevarne. Na sliki prosilci za azil iz Albanije. Foto: Reuters
Dolga vrsta čakajočih na popis. Foto: Reuters

Število novih pribežnikov se kljub mrazu in zimi ni znižalo, saj so samo novembra dosegli rekord 206.101 prosilec, poroča BBC. Nemška kanclerka Angela Merkel je še avgusta uradno ocenjevala, da bo država letos sprejela 800.000 prosilcev za azil, medtem ko so oktobra v javnost pricurljali dokumenti, ki so razkrili, da nemška vlada na skrivaj pričakuje do 1,5 milijona prišlekov.

Nemčija je popisala več prosilcev za azil kot katera koli druga država v Evropi, čeprav ti še vedno predstavljajo zgolj en odstotek nemškega prebivalstva, kar je manj na prebivalca kot vrsta manjših držav. A kot izpostavlja BBC, registrirani prosilci za azil v državah gostiteljicah niso vedno najboljše sprejeti, potrditev prošnje pa se med državami močno razlikuje.

Na Madžarskem, ki je v samem vrhu prosilcev za azil, so denimo lani odobrili azil manj kot 10 odstotkom prosilcev. V Nemčiji je ta delež znašal 42 odstotkov, na Švedskem, ki je popisala največ prosilcev na prebivalca, pa 77. Povprečje za EU znaša 45 odstotkov.

Tretjina prosilcev Sircev
Nemčija je letos naštela že štirikrat več prihodov pribežnikov kot lani, pri čemer okoli tretjino predstavljajo begunci iz Sirije.

Po navedbah nemškega notranjega ministrstva so zaradi navala letos pospešili proces obravnave posamezne prošnje za azil, tako da ta v povprečju zdaj traja okoli pet mesecev (še lani jih je bilo potrebnih približno sedem).

ZN-ov urad za begunce (UNHCR) medtem poroča, da je število prebežnikov, ki prihajajo v Evropo prek Sredozemskega morja, novembra zaradi slabega vremena in turške akcije proti tihotapcem padlo za več kot tretjino. Novembra je Sredozemlje prečkalo okoli 140.000 prebežnikov, kar je za 36,5 odstotka manj kot oktobra, ko je v Evropo priplulo rekordnih 220.535 prebežnikov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.