Jasno naj bi bilo le, da bo v nedeljo zmagal CDU kanclerke Angele Merkel. Foto: Reuters
Jasno naj bi bilo le, da bo v nedeljo zmagal CDU kanclerke Angele Merkel. Foto: Reuters

Med predstavniki strank na soočenju ni bilo kanclerke Angele Merkel (CDU) in Martina Schulza (SPD), zamenjala sta ju Ursula von der Leyen in Manuela Schwesig. Čeprav se ve, kdo bo zmagovalec nedeljskih volitev, to bodo krščanski demokrati z Angelo Merkel, je vse drugo povsem odprto. Predvsem, kdo bo v vladni koaliciji s CDU-jem.

Po šestih tednih kampanje je sedem predstavnikov strank delovalo dokaj sveže, predvsem pa so zelo vneto zagovarjali in poudarjali razlike med sabo. Predvsem predstavnica Socialdemokratske stranke Manuela Schwesig je zelo jasno povedala, da želijo v teh treh dneh doseči vse neodločene volivce in jim pokazati, da se bodo zanje bojevali na treh področjih: varne pokojnine, več denarja za izobrazbo in za poklice, kot je nega.

Dvoboj za tretje mesto poteka med tremi strankami: liberalnim FDP-jem, Stranko Levice in skrajno desno Alternativo za Nemčijo. Christian Lindner (FDP) je nagovarjal predvsem mlade volivce, da je treba poskrbeti za mlade torej, in tudi, da velika koalicija potrebuje dobro opozicijo in da to želijo biti, čeprav je povsem jasno, da si najbolj od vsega želijo v koalicijo s CDU-jem.

Kathrin Göring Eckhard iz Zelenih je opozarjala, da je neokusno, da CDU in SPD zdaj predstavljata program za zmanjšanje revščine, ko pa se je ta med njihovo vladavino povečala. Sahra Wagenknecht je podobno poudarila, da je njihova stranka edina, ki zares zagovarja socialne pravice. Prav vsi pa so Alexandra Gaulanda iz Alternative za Nemčijo obtožili polariziranja družbe, širjenja in spodbujanja sovraštva, Manuela Schwesig iz SPD-ja celo, da njihova retorika spominja na nacistično. Volitve in volilni izidi še zdaleč niso odločeni.