NPD je kondome pošiljal nemškim poslancem. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
NPD je kondome pošiljal nemškim poslancem. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Kondomi, ki jih je naročil podmladek Nacionalne demokratske stranke (NPD), so bili zapakirani v črne škatlice s sloganom "Za tujce in določene Nemce". Aktivisti so jih razpošiljali poslancem v znamenju protesta proti "nenadzorovanemu priseljevanju".

Sporočilo je še posebej odmevalo v državi, kjer so nacisti skušali svoj čas nadzirati rojstva in spodbujali arijske Nemce, naj se razmnožujejo, ljudi iz drugih skupin pa so celo sterilizirali.
Kondomi so bili opremljeni s pismom, v katerem je podmladek NPD-ja poslancem sporočal: "Protestiramo proti nenadzorovanemu priseljevanju in posledičnim spremembam demografije v naši državi. Niste zagotovili temeljev za družinsko politiko, ki bi zajezila demografsko katastrofo, ki preti našim ljudem."

"Velika napaka"
Volker Beck, poslanec Stranke zelenih, se je zaradi kondomov pritožil njegovemu izdelovalcu, podjetju R&S. Podjetje se je opravičilo in sporočilo, da bo namenilo 10.000 kondomov in dobiček od NPD-jevega naročila za nemško fundacijo, ki se bori proti desničarskemu ekstremizmu in antisemitizmu.
"Zelo nam je žal, da se je zgodila ta velika napaka in da so bili naši kondomi povezani s tako propagando," je sporočil direktor R&S-a Axel Roth. "Morali bi biti pazljivejši pri preverjanju natisnjenega materiala."

Nemčija je skušala leta 2003 prepovedati NPD, stranko, ki jo je nemška obveščevalna služba označila za "rasistično, antisemitsko in revizionarsko", a neuspešno. Prepoved političnih strank je v Nemčiji na splošno občutljiva tema, saj sta nacistični in komunistični sistem slovela po tem, da sta rada utišala vso opozicijo.