Proračunski primanjkljaj za prihodnje leto naj bi po ocenah znašal 17 milijard evrov. Scholz išče poti do novega proračuna. Foto: Reuters
Proračunski primanjkljaj za prihodnje leto naj bi po ocenah znašal 17 milijard evrov. Scholz išče poti do novega proračuna. Foto: Reuters

Preboj bi lahko pomagal ublažiti napetosti v Scholzevi razdrobljeni koaliciji njegovih Socialnih demokratov (SPD), Zelenih in do podjetij prijaznih Svobodnih demokratov (FDP), ki so se okrepile zaradi proračunskega krča, medtem ko je podpora vladi padla na nove rekordno nizke vrednosti.

Dogovor bi lahko prinesel tudi nekaj olajšanja za podjetja v največjem evropskem gospodarstvu, potem ko je proračunska kriza prisilila vlado, da zamrzne glavne obljube glede izdatkov, povezanih z zelenimi pobudami in s podporo industriji. Kot navaja Reuters, pa ostaja negotovost glede nemških dolgoročnih finančnih načrtov.

Nemško ustavno sodišče je 15. novembra razsodilo, da je bila odločitev koalicijske vlade o prerazporeditvi 60 milijard evrov neporabljenega dolga iz obdobja pandemije v njen podnebni in preobrazbeni sklad neustavna.

Sodba je prisilila Scholzevo vlado, da je začasno prekinila ustavno zapisano "dolžniško zavoro" za proračun za letošnje leto in znova razmislila o načrtih za prihodnje leto. Proračunski primanjkljaj naj bi po ocenah znašal 17 milijard evrov, proračun za leto 2024 je sicer težek okoli 450 milijard evrov.

Med pogajanji v zadnjih tednih je Lindner vztrajal pri ponovni uvedbi dolžniške zavore za leto 2024, ki nemški javni primanjkljaj omejuje na 0,35 % bruto domačega proizvoda.

Toda Scholz in Habeck sta leta 2024 že peto leto zapored zahtevala novo začasno ustavitev, da bi se izognila zmanjšanju porabe, ki bi lahko vplivalo na socialne ugodnosti in naložbe v prehod na zeleno gospodarstvo.

Ne glede na dogovor je že zdaj jasno, da spodnjemu domu parlamenta, bundestagu, letos ne bo uspelo dokončati proračuna za leto 2024. Od 1. januarja bo tako v veljavi začasno izvajanje proračuna. Lindner bo imel pri tem večjo vlogo, saj bo moral odobriti nekatere izdatke. Takšno začasno izvajanje pomeni, da v nasprotju z razmerami v ZDA pomanjkanje dogovorjenega proračuna ne vodi do zamrznitve porabe v prihodnjem letu.