Sirski predsednik je v intervjuju za francoski časopis dejal, da morajo tisti, ki obtožujejo, pokazati dokaze. Foto: EPA
Sirski predsednik je v intervjuju za francoski časopis dejal, da morajo tisti, ki obtožujejo, pokazati dokaze. Foto: EPA
Prvi mož Nata je prepričan, da je za napad odgovoren sirski režim. Foto: EPA
Sirija je že zdaj v popolnem kaosu - po morebitnem posredovanju od nje verjetno ne bi ostalo več kaj dosti. Foto: Reuters
Egiptovski protestniki s sporočilom Obami. Foto: EPA
Obama s podpredsednikom Joejem Bidnom. Foto: Reuters
Asadovi podporniki. Foto: Reuters
Erjavec napovedal razpravo o Siriji

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je danes poslancem francoskega parlamenta predstavil podatke francoske tajne službe, ki razkrivajo, da je bilo v napadu s kemičnim orožjem ubitih najmanj 281 ljudi, kar je občutno manj kot navajajo ameriške oblasti. Te trdijo, da je v napadu 21. avgusta umrlo 1.429 ljudi. Ayrault je zatrdil, da ni dvoma, da je napad izvedel Asadov režim. Ob tem je tudi povedal, da v sredo, ko bodo o Siriji razpravljali francoski poslanci, ne bo glasovanja o morebitnem vojaškem posredovanju.

Po pisanju Der Spiegla ima nemška obveščevalna agencija dovolj dokazov, ki potrjujejo, da je napad 21. avgusta ukazal Al Asad.

Al Asad: Ne Francija ne ZDA niso pokazale niti enega dokaza
Al Asad je danes sicer vnovič zavrnil navedbe, da so njegove sile odgovorne za napad in opozoril, da bo vsaka akcija francoskih sil zoper njegovo vlado izzvala negativne povračilne ukrepe. V enem redkih intervjujev za zahodne medije, v pogovoru za francoski časopis Le Figaro, je Al Asad dejal, da morajo tisti, ki obtožujejo, pokazati dokaze. "Izzvali smo ZDA in Francijo, da pokažejo vsaj en samcat dokaz. Obama in Hollande tega nista uspela narediti," je dejal Asad.

Svarilo pred izbruhom regionalne vojne
Ob tem je dodal, da je tisti, ki pomaga k finančni ali vojaški krepitvi teroristov, sovražnik sirskega ljudstva. "Če so politike francoske države sovražne sirskemu ljudstvu, potem je Francija kot država njegova sovražnica," je dejal. Opozoril je, da bi vojaško posredovanje Zahoda lahko zanetilo regionalno vojno. "Bližnji vzhod je sod smodnika in vžigalna vrvica je vse krajša," je dejal.

Prvi mož Nata: Prepričan sem o krivdi sirskega predsednika
Medtem je generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen danes dejal, da je videl dokaze o napadu v Damasku 21. avgusta, ki so ga prepričali, da je za napad s kemičnim orožjem odgovoren sirski režim pod vodstvom Bašarja Al Asada. "Predstavili so mi konkretne informacije, da vam lahko, ne da bi razkril podrobnosti, potrdim, da sem osebno prepričan, da ne le, da je bil izveden napad s kemičnim orožjem, temveč tudi, da je zanj odgovoren sirski režim," je dejal prvi mož organizacije.

McCain: Zavrnitev resolucije v kongresu bi bila katastrofa
Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto dejal, da se zavzema za napad na tarče sirskega režima, a da bo za odobritev prosil ameriški kongres, ki pa je do 9. septembra na počitnicah. Bela hiša je takoj začela lobirati pri kongresnikih. Z Obamo se je danes srečal vplivni republikanski senator John McCain, ki je po srečanju dejal, da je optimističen, a hkrati dodal, da Obamovo administracijo čaka še dolga pot do sprejetja resolucije v kongresu. Po mnenju McCaina bi zavrnitev resolucije pomenila katastrofo. Iz Bele hiše so medtem sporočili, da so pripravljeni spremeniti osnutek resolucije.

Poziv Sirije ZN-u, naj prepreči napad nanjo
Sirija je v času, ko se ZDA pripravljajo na vojaško posredovanje v tej državi, zaprosila Združene narode, naj preprečijo "kakršen koli napad" nanjo. "Sirska vlada poziva generalnega sekretarja ZN-a, naj prevzame svojo odgovornost in si prizadeva za preprečitev kakršnega koli napada na Sirijo," je v pismu generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu zapisal sirski veleposlanik pri ZN-u Bašar Al Džafari. Kot je dodal, bi moral generalni sekretar nadaljevati prizadevanja za dosego "mirne politične rešitve krize".

Medtem pa je namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal Mekdad za BBC povedal, da bi kakršna koli ameriška vojaška akcija proti Siriji pomenila "podporo Al Kaidi in njenim podružnicam". Mekdad je še zatrdil, da so kemično orožje uporabile oborožene skupine, ki jih podpirajo ZDA, ne pa sirske čete.

Po navedbah Washingtona je bilo v domnevnem kemičnem napadu na obrobju Damaska 21. avgusta ubitih 1.400 ljudi, ameriški državni sekretar John Kerry pa je zatrdil, da ima Washington dokaz, da je sirski režim uporabil živčni bojni plin sarin.

Zunanji ministri Arabske lige so po nedeljskem srečanju v Kairu pozvali Združene narode (ZN) in mednarodno skupnost, naj prevzamejo odgovornost do Sirije in sprožijo potrebne ukrepe zoper sirski režim, ki ga sumijo napada s kemičnim orožjem.

"ZN in mednarodna skupnost sta pozvana, da v skladu z listino ZN-a in mednarodnim pravom prevzameta svojo odgovornost z uvedbo potrebnih svarilnih ukrepov proti sirskemu režimu zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na obrobju Damaska 21. avgusta," piše v izjavi Arabske lige.

Rusija: Ni nobenih dejstev, to nas ne prepriča
Po mnenju ministrov je sirski režim odgovoren za omenjeni napad, o čemer pa niso prepričani v Rusiji. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je namreč dejal, da so dokazi, ki so jih "pokazale" ZDA, premalo konkretni, da ne vsebujejo ne geografskih map ne imen, ampak le "veliko nedoslednosti".

"Ni nobenih dejstev. To nas ne prepriča," je dejal Lavrov, dodal pa je, da obstajajo tudi dvomi glede posnetkov napada s kemičnim orožjem, ki so bili objavljeni na spletu.

"Ni nobenih dejstev. In ko vprašaš po natančnejših dokazih, potem rečejo, da je vse tajno in da ti jih ne morejo pokazati. Dejansko ni nobenih dejstev, ki bi podprli mednarodno sodelovanje," je še dejal Lavrov.

Rusi proti Siriji poslali izvidniško ladjo
Ruska tiskovna agencija sicer poroča, da je Rusija v vode v bližini Sirije poslala izvidniško ladjo. Agencija, ki se sklicuje na vojaški vir, piše, da je ladja črnomorske flote v nedeljo zvečer začela svojo pot proti "določenemu območju v vzhodnem Sredozemlju, kjer bo zbirala operativne informacije v regiji, kjer se stopnjuje konflikt".

Pozivi k napadom
Savdska Arabija in sirska opozicija sta sicer na srečanju zunanjih ministrov Arabske lige pozvali k letalskim napadom na Sirijo pod poveljstvom ZDA. Savdski zunanji minister Saud Al Fajsal in vodja opozicijske Sirske nacionalne koalicije Ahmed Asi Al Džarba sta pri tem arabske države pozvala, naj morebitno vojaško posredovanje podprejo.

Zunanji ministri Arabske lige naj bi se sicer srečali šele v torek, da bi razpravljali o morebitnih letalskih napadih na Sirijo pod poveljstvom ZDA zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem.

BBC-jev severnoameriški urednik Mark Mardell je v svoji analizi dogajanja zapisal, da je Obama z napovedjo vojaškega posredovanja v Siriji sprejel najbolj tvegano odločitev svojega predsedovanja, njegova odločitev, da za napad počaka na avtorizacijo kongresa, pa naj bi osupnila celo njegove najtesnejše svetovalce. Kritike so se vsule na Obamo že zdaj, če pa kongres glasuje proti napadu, se mu lahko njegove besede še zelo maščujejo, meni Mardell.

Zmaga ni zagotovljena
Obamova zmaga v kongresu nikakor ni zagotovljena, še posebej v predstavniškem domu, ki ga nadzorujejo republikanci, ne. Tudi senat ni že odločen, še posebej, ker pred glasovanjem ne bo nobene formalne razprave in prepričevanja kolegov.
Tudi obsežni zaupni obveščevalni podatki, katerih vsebino so razodeli izbranim senatorjem in kongresnikom, kar dobršnega dela teh niso prepričali. Če ga kongres ne podpre, bo to za predsednika katastrofalno, je sklenil Mardell.

Britanski veteranski vojni reporter Robert Fisk pa je v Independentu zapisal, da Washington Bližnjega vzhoda preprosto ne straši več. "Nekoč se je Bližnji vzhod tresel, ko je Washington spregovoril - zdaj ga tam nihče več ne jemlje resno in se mu smejijo. /.../ To ne pomeni, da sirski režim ni zares uporabil živčnega plina 'proti lastnemu ljudstvu' - fraza, ki smo jo nekoč uporabljali v povezavi s Sadamom, ko smo si želeli v vojno z Irakom - pomeni pa, da naši aktualni voditelji zdaj plačujejo ceno Busheve in Blairove nepoštenosti."

Erjavec napovedal razpravo o Siriji