Ameriški predsednik Barack Obama želi podporo kongresa, preden bo ukazal napad na Sirijo. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama želi podporo kongresa, preden bo ukazal napad na Sirijo. Foto: Reuters

Moje vprašanje kongresu in mednarodni skupnosti je naslednje: Kakšno sporočilo bomo poslali, če lahko diktator pobije s plinom na stotine otrok in za to ne plača cene? Mi smo ZDA in ne moremo si zatisniti oči pred tem kar se je zgodilo v Damasku. Nismo popolni, ampak naša država je bila doslej bolj kot katerakoli druga pripravljena sprejeti odgovornosti.

Barack Obama o Siriji
Glede sirskega vprašanja so Rusija in ZDA na nasprotnih bregovih. Foto: EPA
Zemljevid Damaska
Zemljevid Damaska: z rumeno so označena območja, na katerih se je 21. avgusta domnevno zgodil napad s kemičnim orožjem, z zeleno so označena območja, kjer prevladuje sirska opozicija, z marelično barvo območja, ki so pod nadzorom sirskih oblasti. Zelena barva s črtami pa označuje območja, kjer potekajo spopadi. Foto: EPA
Sirija
Z izraelsko-sirske meje so se umaknile tudi mirovne čete ZN-a, ki nadzorujejo meje na Golanski planoti. Na fotografiji umik z mejnega prehoda Quneitra. Foto: Reuters
Sirija
USS San Antonio je šesta ameriška bojna ladja v vzhodnem Sredozemlju. Foto: EPA

"Ne smemo si zatiskati oči pred tem, kar se je zgodilo v Damasku, in si jih tudi ne bomo," je bil odločen Obama, ki je pozval kongresnike, naj podprejo vojaško operacijo v Siriji. V Beli hiši so prepričani, da bodo kongresniki glasovali za vojaško operacijo.

Kot je dejal Obama, je sicer prepričan, da ima pooblastila za to, da sprejme odločitev o napadu na Sirijo tudi brez privolitve kongresa.

Varnostni svet po oceni Obame popolnoma ohromljen
Kdaj bi se lahko zgodil napad, ki ga osebno podpira, ameriški predsednik ni povedal. "Vojaško operacijo lahko začnemo jutri, pojutrišnjem ali prihodnji mesec." Ob tem je dejal, da bo vojaški napad potekal brez vojakov na sirskih tleh. Po potrditev za napad ne namerava iti v Varnostni svet ZN-a. "Pripravljen sem ukrepati brez odobritve Varnostnega sveta ZN-a, ki je bil do zdaj povsem ohromljen in nepripravljen kaznovati Asadov režim," je dejal Obama.

Kongresniki bodo o napadu odločali 9. septembra
Obama je povedal, da je danes govoril tudi z vodilnimi predstavniki kongresa, tako demokrati kot republikanci. Kongres bo o napadu na Sirijo odločal 9. septembra, ko se kongresniki vrnejo s počitnic, je potrdil tiskovni predstavnik predstavniškega doma John Boehner. Ni jasno, kaj bo Obama storil, če bo kongres nasprotoval vojaški operaciji.

Obama je pred današnjo izjavo govoril s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ki je Obami v telefonskem pogovoru znova zatrdil, da je odločen, da je treba proti Siriji ukrepati. O Siriji bodo prihodnji teden razpravljali tudi na srečanju skupine G20, ki bo v Moskvi, so sporočili ameriški uradniki.

Inšpektorji so se vrnili iz Sirije
Iz Sirije so se danes na Nizozemsko vrnili inšpektorji ZN-a, ki so vzorce, zbrane na območju napada 21. avgusta v predmestju Damaska, poslali več evropskim laboratorijem. Generalnega sekratarja ZN-a Ban Ki Muna bodo inšpektorji sicer še danes seznanili s preliminarnimi ugotovitvami, končni rezultati pa naj bi bili znani prihodnji teden. Inšpektorji so imeli mandat odkriti, ali se je zgodil napad s kemičnim orožjem, ne pa tudi ugotoviti, kdo ga je ukazal.

ZN zavrača namige o umiku
Tiskovni predstavnik ZN-a Martin Nesirky je še pred izjavo Obame ostro zavrnil namige, da se Združeni narodi umikajo na stran in tako prepuščajo ZDA, da izvedejo vojaško operacijo v Siriji. "Iskreno povedano, to je groteskno in žaljivo do več kot 1.000 članov osebja ZN-a, kolikor jih je trenutno na sirskih tleh. Ti tam delijo humanitarno pomoč in bodo svoje delo nadaljevali," je dejal Nesirky.

Putin od ZDA zahteva dokaze
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes od ZDA zahteval, da obtožbe proti Siriji podprejo z dokazi. Putin je danes zavrnil trditve, da je sirski režim uporabil kemično orožje, in je napad preteklo sredo, v katerem je bilo uporabljeno kemično orožje, označil kot provokacijo tistih, ki skušajo druge države pritegniti v sirski konflikt in pridobiti podporo vplivnih mednarodnih igralcev, predvsem ZDA. Ob tem je opomnil, da je Obama Nobelov nagrajenec za mir, zato bi moral razmisliti tudi o mogočih žrtvah, če prižge zeleno luč za napad.

Prve ugotovitve inšpektorjev še danes
Medtem so Sirci v pričakovanju napada. "Pričakujemo napad v vsakem trenutku. Pripravljeni smo odgovoriti v vsakem trenutku," je danes dopoldne izjavil neimenovani predstavnik sirskih varnostnih sil.

Jutri o Siriji tudi Arabska liga
Jutri se bodo sešli tudi zunanji ministri Arabske lige, ki bodo razpravljali o Siriji. Kot je sporočil namestnik vodje organizacije Ahmed Ben Helli, so sestanek, sprva predviden za torek, zaradi "hitrega razvoja dogodkov v zvezi s Sirijo" in na podlagi prošnje več arabskih držav prestavili na jutri.

Kopičenje ameriških sil
Agencija Reuters medtem poroča, da se je petim ameriškim rušilcem v vzhodnem Sredozemlju pridružila še bojna ladja USS San Antonio. Na ladjah naj bi bilo okoli 2.200 marincev in okoli 200 izstrelkov tomahawk.
Po ocenah vojaških strokovnjakov bi bilo za omejen napad na Sirijo potrebnih od 200 do 300 izstrelkov tomahawk. Za primerjavo: ameriška mornarica je v Libiji uporabila 221 tovrstnih izstrelkov.


Merklova znova izključila možnost sodelovanja

Na posredovanje se poleg ZDA pripravlja Francija, medtem ko je britanski parlament to možnost prejšnji teden zavrnil. Rusija vojaškemu posredovanju ostro nasprotuje.

"Obžalovanja vredno je, da Rusija in Kitajska že dalj časa odklanjata skupno stališče do Sirije. To močno slabi vlogo Združenih narodov," je dejala za nemški časopis Augsburger Allgemeinen nemška kanclerka Angela Merkel. Ob tem je poudarila, da uporaba kemičnega orožja v Siriji z več sto mrtvimi "ne more ostati brez posledic". "Če so moški, ženske in otroci umorjeni s strupenim plinom, se svet s tem enostavno ne more sprijazniti."

Kanclerka je vnovič odločno zavrnila možnost udeležbe Nemčije v vojaški akciji v Siriji brez mednarodnega mandata. Pojasnila je, da lahko Nemčija v vojaških posredovanjih sodeluje le z mandatom Združenih narodov, zveze Nato ali Evropske unije.

Barroso: Sirija madež na vesti sveta
Razmer v Siriji se je danes dotaknil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Kot je dejal v govoru ob koncu 69. evropskega foruma v avstrijskem Alpbachu, so zadnji dogodki potrdili, da je Sirija "madež na vesti sveta". "Razmere v Siriji nas spominjajo na to, kako sistematično neupoštevanje osnovnih demokratičnih načel in pravne države na koncu vodi v razpad varnosti, ki nas vse zadeva," je dejal Barroso.
Po navedbah Washingtona je v napadu s kemičnim orožjem preteklo sredo umrlo 1.429 ljudi, od tega 426 otrok, odgovornost pa ZDA pripisujejo režimu predsednika Bašarja Al Asada. Predsednik ZDA Barack Obama je v petek dejal, da ZDA razmišljajo o "omejenem" posredovanju proti Siriji, in vztrajal, da je svet dolžen ukrepati.

Obama je kot povod za poseg ZDA v Siriji podal več razlogov, a po njegovem mnenju je ključni ta, da je Sirija kršila mednarodno Konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter njegovega uničenja (MPKO).

Moje vprašanje kongresu in mednarodni skupnosti je naslednje: Kakšno sporočilo bomo poslali, če lahko diktator pobije s plinom na stotine otrok in za to ne plača cene? Mi smo ZDA in ne moremo si zatisniti oči pred tem kar se je zgodilo v Damasku. Nismo popolni, ampak naša država je bila doslej bolj kot katerakoli druga pripravljena sprejeti odgovornosti.

Barack Obama o Siriji
Obama za posredovanje v Siriji
Sirija v pričakovanju napada
Obama za posredovanje v Siriji
Sirija v pričakovanju napada