V pismu novinarke opozarjajo tudi na prakso ocenjevanja žensk najprej po videzu, šele na to po sposobnostih. Foto: Screenshot MMC RTV SLO/www.pro-quote.de
V pismu novinarke opozarjajo tudi na prakso ocenjevanja žensk najprej po videzu, šele na to po sposobnostih. Foto: Screenshot MMC RTV SLO/www.pro-quote.de

Novinarke so prepričane, da bi moralo biti na vodstvenih položajih v nemških medijih najmanj 30 odstotkov novinark. Ob tem navajajo, da imajo v okoli 360 nemških dnevnikih in tednikih samo dva odstotka odgovornih urednic, med 13 direktorji javnih radijskih postaj pa so samo tri direktorice.

Pismo, ki ga je mogoče prebrati na spletni strani www.pro-quote.de, so novinarke poslale 250 odgovornim urednikom, založnikom in direktorjem nemških medijev. Med podpisnicami pisma so med drugim nemške televizijske voditeljice Anne Will, Sandra Maischberger in Frauke Ludowiga, direktorica RBB-ja Dagmar Reim ter novinarka RTL-a Antonia Rados.

"Napočil je čas za spremembe. Zahtevamo najmanj 30 odstotkov žensk na vodilnih položajih v prihodnjih petih letih, in to na vseh hierarhičnih ravneh. Vam bo uspelo?" so zapisale podpisnice pisma.

V novinarstvu več kot 50 odstotkov žensk
V prvih odzivih na spletni strani so odgovorni uredniki poudarili, da je zahtevana ženska kvota že zdavnaj uresničena.
Društvo novinarjev Nemčije (DJV) pa kot največjo pomanjkljivost navaja, da ni zanesljivih podatkov, kakšna je razdelitev po spolu med novinarji v Nemčiji. Znano pa je, da je med tistimi, ki v Nemčiji začnejo novinarsko pot, več kot 50 odstotkov žensk.