Tudi eden izmed grafitov v Tripolisu prikazuje Gadafija z Davidovo zvezdo. Foto: EPA
Tudi eden izmed grafitov v Tripolisu prikazuje Gadafija z Davidovo zvezdo. Foto: EPA
Protest palestinskih žena v znak podpore Libijcem. Foto: EPA

Izraelska družina libijskega porekla se je nedavno javila, da so Gadafijevi sorodniki in da bi moral razmisliti o "aliyah" (židovsko potovanje domov, v Izrael) in zaprositi za izraelsko državljanstvo, kar lahko po izraelskem zakonu stori vsak Jud, poroča Economist.
Gita Boaron je za izraelsko televizijo povedala, da je Gadafijeva babica sestra njene babice in da je pobegnila svojemu judovskemu možu in se omožila z muslimanskim šejkom. "Njena hči je bila Gadafijeva mama, kar ga dela po rabinskem zakonu za Juda," je razložila.
Nekateri šaljivci namigujejo, da hoče družina Boaronove delež zlata, ki naj bi ga imel pri sebi poveljnik. A drugi pravijo, da scenarij morda le ni tako iz trte izvit. "Judje iz Tripolisa se spominjajo, da se je Gadafi v 60. letih, dolgo preden je postal voditelj, udeležil neke judovske poroke," razlaga Pedazur Benattia, ustanovitelj Or Shaloma, centra, ki promovira libijsko-judovsko kulturo v Izraelu.

Gadafi obrača nov list?
V Netanyi, letovišču severno od Tel Aviva, kjer so se naselili številni izmed okoli 100.000 izraelskih židov libijskega porekla, so v pričakovanju "Njegovega" prihoda trg preimenovali v "Gadafijev trg".
"Kar koli je že storil, Izrael je njegov dom," pravi sogovornica Rachel med srkanjem macchiata (najljubši topli napitek v Libiji) in grizljanjem abambare, libijsko-judovskega peciva, v eni izmed kavarn z libijskim lastnikom na trgu. "Navsezadnje je le Jud." S svojimi kodri, pravi, bi se v sinagogi kar stopil z množico.

Polkovnikova priljubljenost preseneča, saj je iz Libije preganjal nemuslimane, italijanske katoličane in Jude ter si prilastil njihove posesti. A izraelski libijski Judje pravijo, da se skuša odkupiti za svoj mladostni arabski radikalizem. Leta 2009 je tako za New York Times povedal, da "so Judje in muslimani bratranci, potomci Abrahama". "Judovsko ljudstvo hoče in si zasluži svojo domovino," je dodal razumevajoče.
Tudi Boaronova meni, da je Gadafi šele pred časom postal nastrojen proti Judom. "Vedno je ljubil Jude in jim ni storil nič hudega," je dejala. "V trenutku, ko je začel govoriti proti Judom, sem rekla: 'Samo počakajte. Bo že dobil, kar mu pripada.' Dva tedna pozneje so se tam začeli protesti."

Izraelski trači
Preostali člani družine Gadafi naj bi projudovsko tradicijo ohranjali. Izraelski tabloidi tako na veliko poročajo, da se je Saif Al Islam, poveljnikov sin in njegov najverjetnejši dedič, sestajal z Orly Weinermann, pogosto pomanjkljivo oblečeno izraelsko igralko TV-žajfnic.
In kar precej Gadafijevih libijskih sovražnikov tem govoricam verjame. Zidove Bengazija, vzhodnega sedeža upornikov, tako, denimo, krasijo grafiti s kombinacijo Davidove zvezde in svastik, na enem izmed njih pa piše: "Gadafi agent Mosada".
V spodnjem posnetku si lahko ogledate intervju z Gito Boaron za izraelsko televizijo.
K. S.