V Afganistanu ostaja še približno 12.000 Natovih vojakov, ki naj bi urili afganistanske varnostne sile. Foto: Reuters
V Afganistanu ostaja še približno 12.000 Natovih vojakov, ki naj bi urili afganistanske varnostne sile. Foto: Reuters

Iz Natove podporne misije v Afganistanu so sporočili, da se je nesreča zgodila v nedeljo popoldne na njihovem sedežu v Kabulu. Sporočili so, da je šlo za britanski helikopter, v katerem je bilo deset ljudi, in da je v nesreči umrlo pet Natovih vojakov, še pet pa je bilo ranjenih. Njihovih narodnosti še niso razkrili.

Britansko obrambno ministrstvo je na svoji spletni strani zapisalo, da sta v nesreči helikopterja Puma Mk 2, ki se je zgodila med pristajanjem, umrla dva pripadnika britanskih kraljevih sil. Povedali so, da so svojce žrtev obvestili in prosili javnost, naj spoštuje obdobje žalovanja, preden bodo objavili njuni imeni.

Prav tako so pojasnili, da vzrok nesreče še ni znan, a da ni šlo za napad upornikov. "Nesrečo trenutno še preiskujemo, a lahko potrdimo, da je bila nesreča, in ne za delovanje upornikov," so še zapisali na spletni strani.

Natova vojaška misija v Afganistanu se je že končala, a približno 12.000 vojakov, predvsem ameriških, je še vedno v državi kot del podporne misije, njihova glavna naloga pa je usposabljanje afganistanskih varnostnih sil.