Netanjahu je napovedal, da bodo na enostranske ukrepe odgovorili z enostranskimi potezami. Foto: EPA
Netanjahu je napovedal, da bodo na enostranske ukrepe odgovorili z enostranskimi potezami. Foto: EPA
Mahmud Abas
Abas je podpisal prošnje za članstvo Palestine v agencijah ZN-a. Foto: EPA

Netanjahu se je odzval prvič, potem ko je palestinski predsednik Mahmud Abas pred dnevi podpisal 15 prošenj za članstvo v agencijah Združenih narodov in pristop k mednarodnim pogodbam.

"Na vse enostranske korake, ki jih bodo sprejeli, bomo odgovorili s svojimi enostranskimi koraki," je dejal izraelski premier, a ni pojasnil, za kakšne ukrepe se bodo odločili.

Mirovni proces se je tako znova znašel na mrtvi točki. Palestinske prošnje so bile odziv na neuresničitev obljub, ki jih je dal lani Izrael, da bo izpustil več kot sto palestinskih zapornikov, zaradi česar so se Palestinci pravzaprav vrnili nazaj za pogajalsko mizo. Do konca marca bi morala izraelske zapore zapustiti še zadnja skupina 26 dolgoletnih palestinskih zapornikov, a se to ni zgodilo.

Palestinci so se odzvali z napovedjo prošenj za članstvo v agencijah ZN-a in pristopu k mednarodnim pogodbam. S tem so tudi sami prekršili lansko obljubo, da ne bodo delali tovrstnih enostranskih potez na mednarodnem političnem parketu.

Do konca aprila bi se morali izraelska in palestinska stran dogovoriti o ključnih vprašanjih mirovnega sporazuma, a je ta rok že padel v vodo in ZDA si zdaj kot glavni posrednik želijo, da bi čas za sklenitev dogovora podaljšali do konca leta.

ZDA bodo razmislile
Ameriški državni sekretar John Kerry, ki je lani julija obe strani po treh letih zastoja znova spravil za pogajalsko mizo, je v četrtek ocenil, da so mirovna pogajanja na kritični točki. Po njegovih besedah se morajo Izraelci in Palestinci zdaj odločiti, ali si želijo doseči mir.

Kerry je celo dejal, da ZDA preučujejo svojo nadaljnjo posredniško vlogo v pogajanjih.

"Palestinci bodo suverenost dosegli le z neposrednimi pogajanji in ne s praznimi razglasitvami ali enostranskimi koraki, ki samo oddaljujejo mirovni sporazum," je dejal Netanjahu na redni tedenski seji vlade.

V pogovoru za izraelski vojaški radio se je glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat odzval na grožnje nekaterih izraelskih ministrov z gospodarskimi sankcijami proti palestinskim oblastem.

"Zakaj nam grozite, kot da bi v Tel Aviv pošiljali samomorilske napadalce," se je vprašal Erekat.