Netanjahu je ostro kritiziral Svet ZN-a za človekove pravice, kot to Izrael naredi vsakič, ko to telo izda kritično poročilo o njegovem ravnanju. Foto: EPA
Netanjahu je ostro kritiziral Svet ZN-a za človekove pravice, kot to Izrael naredi vsakič, ko to telo izda kritično poročilo o njegovem ravnanju. Foto: EPA
false
Poročilo ZN-a je za izraelsko uničenje Gaze lansko poletje ugotovilo, da je "brez primere". Foto: Reuters

Benjamin Netanjahu je ostro kritiziral Svet ZN-a po glasovanju, ki je podprlo poročilo ZN-a, v katerem so predstavljeni dokazi o izraelskih vojnih zločinih, storjenih lansko poletje. Spomnimo, Izrael je julija in avgusta lani izvajal množične in obsežne napade na Gazo, v katerih so izraelske sile ubile 1.462 palestinskih civilistov, od katerih je bila ena tretjina otrok, medtem ko so palestinski borci ubili šest izraelskih civilistov.

Poročilo ugotavlja, da je bilo izraelsko uničenje v Gazi "brez primere", Izrael pa kritizira zaradi ognjene moči, ki jo je uporabil. V napadih, ki so trajali 50 dni, je Izrael namreč izvedel več kot 6.000 zračnih napadov in izstrelil 50.000 izstrelkov na oblegano palestinsko enklavo.

Kot poroča maannews.net, poročilo poleg tega kritizira "nediskriminatorno" izstreljevanje raket na Izrael, domnevno z namenom "širjenja strahu" med izraelskimi civilisti.

ZDA osamljene v podpori Izraela
V petek je Svet ZN-a, ki ima 47 članic, glasoval o resoluciji, s katero pozivajo k pregonu odgovornih v Izraelu zaradi ugotovitev v poročilu o lanski operaciji Zaščitni rob v Gazi. Za resolucijo je glasovalo 41 držav, proti pa so bile le ZDA. Pet držav, Etiopija, Indija, Kenija, Makedonija in Paragvaj, so se vzdržale.

Med podpornicami resolucije so bile tudi Francija, Nizozemska, Japonska, Nemčija, Velika Britanija, Venezuela, Pakistan, Irska, Brazilija. Resolucijo je sicer predlagala palestinska delegacija s podporo muslimanskih držav.

"Sveta ZN-a za človekove pravice ne zanimajo dejstva, vsekakor pa ga ne zanimajo človekove pravice," je dejal Netanjahu, ki ta organ krivi, da želi obsoditi Izrael na dan, ko je v južni Izrael priletela raketa z egiptovskega Sinajskega polotoka. Izrael se je lani po besedah Netanjahuja zgolj "branil pred morilsko teroristično organizacijo".

Netanjahu je še izpostavil, da je Svet ZN-a za človekove pravice sprejel več resolucij proti Izraelu, kot je vsota resolucij proti vsem preostalim državam. Svet ZN-a se po mnenju izraelskega premierja ne more imenovati svet za človekove pravice. Ne to poročilo ne kakršna koli kritika pa Izraelu ne bosta preprečila obrambe svojih državljanov, meni Netanjahu.

Bo Izrael spet izstopil?
Izrael se bo na poročilo morda odzval tudi z izstopom iz tega organa. Netanjahu je namreč za vojaški radio dejal, da razmišljajo o tem, ali naj Izrael ostane član Sveta ZN-a ali ne. Izraelska prekinitev sodelovanja s Svetom ZN-a, medvladnim organom, pa se je že zgodila. Leta 2012 je to storil zaradi napovedane preiskave izraelskih nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.