Napad je mednarodna skupnost obsodila. Foto: Reuters
Napad je mednarodna skupnost obsodila. Foto: Reuters
Množice na pogrebu četverice. Foto: Reuters

Dogodek je bil lani deležen hudih kritik mednarodne skupnosti, med drugim je takratna predstavnica ZN-a za človekove pravice Navi Pillay Izrael obtožila "nespoštovanja humanitarnega prava in pravice do življenja".

To se je zgodilo v zgodnejših fazah 50 dni dolge vojne med Izraelom in Gazo, ki je trajala od julija do konca avgusta. V izraelski ofenzivi na Gazo je umrlo najmanj 2.189 Palestincev, od tega več kot 1.486 civilistov, medtem ko je bilo na izraelski strani ubitih 67 vojakov in šest civilistov.

Štirje dečki - desetletna Ahed Atef Bakr in Zakaria Ahed Bakr, devetletni Mohamed Ramez Bakr in 11-letni Ismail Mohamed Bakr - so bili ubiti v zračnem napadu 16. julija.

"Tragičen izid"
Kot so sporočile Izraelske obrambne sile (IDF), je izraelska vojaška policija izvedla "kriminalno preiskavo", med katero so zbrali pričevanja izraelskih vojakov, vpletenih v načrtovanje in izvedbo napada, ter treh Palestincev, ki so bili priča napadu. Poročilo navaja, da se je incident zgodil na delu plaže, ki je ločen od civilnega dela in ga uporabljajo zgolj borci Hamasa.

16. julija je IDF prejel podatke, ki so nakazovali, da naj bi se tam zbirali borci Hamasa in pripravljali napad. Njihovi zračni posnetki naj bi razkrili več posameznikov, za katere so menili, da so borci, kako vstopajo v kompleks na plaži. Ukaz za napad so dali, "potem ko je bila izključena prisotnost civilistov na območju". "Treba je poudariti, da na nobeni točki posamezniki niso bili prepoznani kot otroci," je zapisano v poročilu.

"Tragično je po incidentu postalo jasno, da je bil izid napada smrt štirih otrok, ki so vstopili v vojaški kompleks iz do zdaj neznanih razlogov," navaja poročilo, ki sicer priznava, da so bile tarče napačno prepoznane, da pa je bil sam "postopek napada v skladu z izraelsko zakonodajo in mednarodnimi pravili". Primer bodo zdaj dokončno zaprli, skupaj s tistim o zračnih napadih na dve zgradbi, v katerih je bilo ubitih 22 Palestincev.

Izrael trdi, da je ofenzivo na Gazo sprožil, da bi ustavil obstreljevanje in pretečo grožnjo borcev Hamasa. Poročilo ZN-ovega sveta za človekove pravice o lanski vojni naj bi bilo objavljeno v kratkem, poroča BBC.