Netanjahu zatrjuje, da je še vedno pripravljen na
Netanjahu zatrjuje, da je še vedno pripravljen na "iskrena" mirovna pogajanja. Foto: Reuters
Hamas
Hamasov premier v Gazi Ismail Hanija je sporočil, da je konec delitev med Palestinci. Foto: Reuters

Po dogovoru v sredo sta rivalski palestinski gibanji sporočili, da bosta v nekaj tednih oblikovali vlado narodne enotnosti in v šestih mesecih razpisali volitve.

Hamas, ki ga Izrael označuje za teroristično organizacijo, je bil v sporu s Fatahom od leta 2006, ko je zmagal na parlamentarnih volitvah, leto dni pozneje pa je z območja Gaze pregnal pripadnike Fataha.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po zasedanju varnostnega kabineta sporočil, da so se soglasno odločili za prekinitev pogovorov s palestinskimi oblastmi, ki sodelujejo s "teroristično organizacijo", saj ta poziva k uničenju Izraela.

Napovedal je, da bo Izrael sprejel dodatne ukrepe, vendar ni navedel podrobnosti. "Tisti, ki izberejo terorizem Hamasa, si ne želijo miru," je dejal.

Po njegovih besedah ima palestinski predsednik Mahmud Abas še vedno čas, da si premisli glede dogovora, saj je Izrael pripravljen nadaljevati "iskrena" mirovna pogajanja.

Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je dejal, da je po palestinskem dogovoru mirovni sporazum nemogoč.

ZDA razočarane nad Palestinci
Mirovna pogajanja so bila tudi sicer skoraj na mrtvi točki zaradi potez obeh strani, ki sta druga drugo obtoževali kršitev lanskega dogovora, ko so pogajanja ob pomoči ZDA znova zagnali po treh letih zastoja.

Na dogovor so se odzvale tudi ZDA, ki so sporočile, da bodo ponovno preučile pomoč Palestincem, če bo Fatah oblikoval vlado s Hamasom, ki je tudi na ameriškem seznamu terorističnih organizacij.

Dogovor je po drugi strani pozdravila Kitajska, ki ga označuje za pozitiven korak in upa, da bo to pomagalo mirovnim pogajanjem z Izraelom.

Predstavniki palestinskih oblasti so prepričani, da je sprava med obema gibanjema notranja zadeva, ki pa bo omogočila okrepitev mirovnih prizadevanj.