Bodoči izraelski premier sklepa koalicijska partnerstva, ki kažejo na zasuk v desno stran. Foto: EPA
Bodoči izraelski premier sklepa koalicijska partnerstva, ki kažejo na zasuk v desno stran. Foto: EPA
Cipi Livni in Benjamin Netanjahu
Livnijeva s svojo stranko Kadima noče v Netanjahujevo vlado. Foto: EPA

Koalicija med Likudom in Šasom je že druga koalicija, ki je bila sklenjena po februarskih volitvah, saj je Netanjahu pred tem že sklenil sporazum s skrajno desno stranko Izrael Bejtenu. Stranka Šas naj bi v vladi dobila štiri ministrska mesta, med njimi tudi ministrstvo za notranje zadeve, predsedniku stranke Izrael Bejtenu Avigdorju Liebermanu pa naj bi pripadlo mesto vodje diplomacije.

Ravno imenovanje Liebermana na mesto zunanjega ministra je sprožilo številne kritike, saj je ta resor tisti, ki se pogaja s palestinsko stranjo, stranka Izrael Bejtenu pa mirovnemu procesu nasprotuje. To je sprožilo več negativnih odzivov mednarodne skupnosti ter bojazni, da utegne nova izraelska vlada spremeniti stališče do vzpostavitve palestinske države.

Netanjahu bo skušal na svojo stran pridobiti laburiste
Prizadevanja vodje Likuda so znana, saj si želi široko koalicijo, kjer bi poleg dveh desnih strank, ki sta že privolili v sporazumna dogovora, sedeli tudi predstavniki bolj sredinske ali bolj leve stranke. Netanjahu tako dvori laburistični stranki, ki jo vodi minister za obrambo Ehud Barak, saj bi tako lahko oblikoval vlado narodne enotnosti.

Delegaciji Likuda in laburistov naj bi se sešli zvečer in skušali tako oblikovati dogovor o vstopu v vlado. Laburisti, ki so na volitvah doživeli hud poraz, saj imajo v parlamentu le 13 poslancev, naj bi za morebitno sodelovanje v vladi zahtevali pet ministrskih mest, vključno z dozdajšnjim obrambnim, zahtevajo pa še ohranitev diplomatskega procesa s Sirijo in Palestinci.

Cipi Livni, zmagovalka volitev, noče v vlado
Netanjahuju k sodelovanju v koaliciji ni uspelo pritegniti vladajoče stranke Kadima in njene voditeljice, zunanje ministrice Cipi Livni, povezovanju z Likudom in stranko Izrael Bejtenu pa po poročanju nekaterih medijev niso najbolj naklonjeni niti v laburistični stranki.

Na volitvah v Izraelu, ki so bile 10. februarja, je največ glasov dobila sredinska stranka Kadima, ki jo vodi zunanja ministrica Cipi Livni, a ta nima dovolj glasov za oblikovanje vlade. Mandat za sestavo vlade je tako dobil Netanjahu, ki z različnimi verskimi in skrajno desnimi strankami že ima absolutno večino v parlamentu - knesetu, a čaka še na odločitev laburistov. Netanjahu mora vlado sestaviti najpozneje do 3. aprila, če pa ga bodo zavrnili tudi laburisti, bo moral oblikovati izrazito enoznačno desno koalicijo, ki bi lahko prišla navzkriž z napovedmi ameriškega predsednika Obame glede razreševanja izraelsko-palestinskega spora.

B. T.