Orkan je povzročil za okoli 150 milijard dolarjev gmotne škode. Foto: EPA
Orkan je povzročil za okoli 150 milijard dolarjev gmotne škode. Foto: EPA
George Bush med obiskom šole
Bush je obiskal tudi šolo Martina Luthra Kinga v New Orleansu, prvo šolo, ki so jo odprli v enem najbolj prizadetih delov mesta po divjanju Katrine. Foto: Reuters
Dve leti od pustošenja Katrine

Pustošenje Katrine po New Orleansu je zahtevalo 1.800 žrtev in povzročilo ogromno škodo.

Ob tragični obletnici opustošenja je predsednik Bush že trinajstič obiskal prizadeto mesto, ki si še vedno ni opomoglo. Predeli mesta, ki ga je zaradi orkana poplavila voda, so še vedno povsem uničeni, tretjina prebivalcev pa je še razseljena. Bush je med obiskom zatrdil, da je "orkan Katrina prebil rečne nasipe, zlomil veliko src, uničil številne zgradbe, ni pa prizadel duha skupnosti".

(Pre)počasna obnova
Po divjanju orkana je Bush obljubil, da bodo storili vse za obnovitev mesta, a obnova poteka počasi. Ker mesto obnavljajo počasi - 120.000 zgradb je treba še porušiti, odprta je le polovica šol, narašča pa tudi kriminal -, je leto pred predsedniškimi volitvami New Orleans preplavljen z demokratskimi kandidati, ki obljubljajo več pomoči. Vsi so krivdo za zdajšnje razmere zvalili na zvezne oblasti, birokratske ovire in korupcijo - na stotine milijonov dolarjev, ki so bili namenjeni obnovi, naj bi v dveh letih preprosto izginilo.

Nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards je svojo predsedniško kampanjo napovedal prav v New Orleansu.

Orkan Katrina je s hitrostjo vetra več kot 220 kilometrov na uro opustošil zvezne države Missisipi, Lousiano in Alabamo. Za obnovo tega območja je kongres odobril več kot 100 milijard dolarjev, New Orleans, ki ga je zapustila več kot polovica ljudi, jih je dobil le dobrih sedem milijard.

Kriminal v Big Easyju narašča
V mestu ob Missisipiju, ki je slovelo po odlični hrani in glasbi, so odprli le polovico javnih šol, stopnja kriminala se je povečala za dvakrat, število umorov je najvišje v ZDA, številne bolnišnice zaradi pomanjkanja sredstev pa še komaj opravljajo svoje delo.

Nasipe, ki so pred dvema letoma zaradi silovitega pritiska vode in visokih valov popustili, so sicer obnovili, vendar, kot opozarjajo strokovnjaki, lahko mesto zavarujejo le pred orkanom tretje, ne pa tudi najvišje, pete stopnje.

Dve leti od pustošenja Katrine