Plaža na Coney Islandu v New Yorku. Od zdaj naprej tudi tu ne boste več smeli prižgati. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Plaža na Coney Islandu v New Yorku. Od zdaj naprej tudi tu ne boste več smeli prižgati. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ljudje hodijo v parke, da se naužijejo svežega zraka, je argument, ki je pomagal pri sprejetju zakona. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Zaradi tega zakona bodo Newyorčani lahko med sprehajanjem in zabavanjem v parkih in na plažah dihali precej čistejši zrak," je sporočil župan New Yorka Michael Bloomberg po v sredo sprejetem zakonu.
Ob tem je dodal, da bo kajenje zdaj prepovedano v vseh 1700 mestnih parkih in na 23 kilometrih plaže, s tem pa bodo pred pasivnim kajenjem zavarovali še zlasti otroke, ki imajo težave z astmo, in druge ljudi, ki bolehajo.
Zakon so sprejeli s 36 glasovi za in z 12 proti, veljati pa bo začel že čez tri mesece. Kršilce čaka kazen 50 dolarjev.
Kadilci že protestirajo
Razširitev prepovedi kajenja je nadaljevanje devetletnega boja proti nikotinski odvisnosti, po kavarnah in restavracijah pa so bile logičen naslednji korak javne površine.
"Po statistiki sodeč, se je v devetih letih boja proti kajenja kar 350.000 Newyorčanov odvadilo kajenja in zdaj živijo povprečno 19 mesecev dlje kot leta 2002," se je pohvalil Bloomberg.
A kljub dobrim nameram novega zakona borci za pravice kadilcev že protestirajo, češ da novi ukrepi kršijo njihove osebne svoboščine.
"Statistika ne laže: pasivno kajenje ubija. Z novim zakonom bodo Newyorčani dihali čistejši zrak, kar tudi pričakujejo, ko se odpravijo v parke ali na plažo," je sklenila predsednica mestnega sveta Christine Quinn.