Karimov trdi, da bodo dejstva znali raziskati brez mednarodne preiskave. Foto: Reuters
Karimov trdi, da bodo dejstva znali raziskati brez mednarodne preiskave. Foto: Reuters
Protest indonezijskih študentov zaradi dogodkov v Andižanu. Foto: epa

Karimov je generalnemu sekretarju ZN-a Kofiju Annanu v telefonskem pogovoru zatrdil, da nadzoruje razmere in da je že sprožil preiskavo, s katero ugotavljajo odgovornost.

Tudi ZDA in EU podpirajo preiskavo
Za to pa po njegovem mnenju ne potrebujejo mednarodne preiskave. Tudi ZDA, ki imajo v Uzbekistanu vojaško oporišče, podpirajo mednarodno preiskavo, pozivu pa se je pridružila še Evropska unija. O tem se je Annan pogovarjal tudi z ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice.

"Notranja preiskava nemogoča"
Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Louise Arbour je Uzbekistan pozvala, naj dovoli neodvisno mednarodno preiskavo, ki bi ugotovila verodostojnost trditev, da so varnostne sile v Andižanu pobile civiliste. Menila je, da je glede na podatke, ki prihajajo iz države, trenutno nemogoče izvesti verodostojno notranjo preiskavo dogodkov iz prejšnjega tedna. Kot je zatrdila, vsi kanali komunikacije z uzbekistanskim predsednikom še niso prekinjeni.

Predsednik trdi, da je bilo v nemirih v Andižanu prejšnji teden ubitih 32 vojakov in 137 civilistov, medtem ko preživeli govorijo o več kot 500 žrtvah. Karimov trdi, da so za nemire krivi islamski skrajneži.

Tudi Ovse zahteva preiskavo
Dogodke v Uzbekistanu pozorno spremljajo tudi v Organizaciji za sodelovanje in varnost v Evropi (Ovse), predsedujoči organizaciji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa se je o tem pogovarjal z visokim predstavnikom EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano in z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice.

Rupel je izrazil zaskrbljenost nad dogodki v Andižanu in Uzbekistan kot članico Ovseja pozval, naj privoli v neodvisno preiskavo. Po mnenju Rupla je skrb vzbujajoče tudi dejstvo, da Taškent zavrača stike s predstavniki mednarodne skupnosti.

ZDA omejujejo operacije
Zaradi nemirov pa so ZDA omejile vojaške operacije v Afganistanu, ki jih izvajajo iz svojega oporišča v Uzbekistanu, kjer je nameščenih okoli 2.000 ameriških vojakov.

Poveljnik ameriškega osrednjega poveljstva general John Abizaid je dejal, da so previdni glede izvajanja operacije. Na vprašanje, ali to pomeni ameriško nestrinjanje z dogodki na vzhodu Uzbekistana, pa je general odgovoril, da se samo pripravljajo na morebitno spremembo glede varnostnih razmer.