Ven sedi na premierskem stolčku že 10 let. Foto: EPA
Ven sedi na premierskem stolčku že 10 let. Foto: EPA
Kitajci do spletne strani ameriškega časopisa ne morejo dostopati. Foto: Posnetek spletne strani časopisa NY Times

Poročilo bi lahko spravilo v zadrego kitajsko komunistično partijo, ki se pripravlja na kongres, na katerem bodo izvolili novo vodstvo. Zaradi članka spletna stran ameriškega časopisa na Kitajskem ni dostopna.

Kot piše časopis, so številni sorodniki Ven Džjabaa, med njimi sin, hči, mlajši brat in svak, v času njegovega vodenja vlade izjemno obogateli. Pregled poslovnih in davčnih dokumentov je razkril, da premierjevi sorodniki nadzorujejo premoženje, vredno najmanj 2,7 milijarde dolarjev.

"Poročila blatijo Kitajsko"
Okoli 80 odstotkov tega premoženja je v rokah članov Venove razširjene družine, v katero niso všteti njegova soproga, sin in hči, kar pomeni, da za njih ne velja pravilnik kitajske komunistične partije o razkritju premoženja. Časopis piše, da so skupni znesek, ki temelji na poročilih družb, borznih podatkih in drugih javno dostopnih dokumentih, preverili revizorji.

Kitajsko zunanje ministrstvo je bilo v odzivu kritično do pisanja New York Timesa. "Nekatera poročila blatijo Kitajsko in imajo skrite motive," je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Hong Lej odgovoril na vprašanje o poročanju časopisa o skritem premoženju Venovih sorodnikov.

Ljudski premier
Ven si je ustvaril ugled "ljudskega premierja", ki ga skrbi za navadne državljane, se izogiba razkošja in podpira politične reforme. Kitajski oporečnik Ju Džje pa je v knjigi Najboljši kitajski igralec iz leta 2010 zapisal, da je Ven številne Kitajce in zahodne opazovalce zavedel, češ da je drugačen od drugih partijskih voditeljev.

New York Times je članek objavil dva tedna pred začetkom kongresa kitajske komunistične partije, na katerem bodo izvolili novo vodstvo. Bloomberg News je junija poročal, da ima razširjena družina kitajskega podpredsednika Ši Džinpinga, ki bo po pričakovanjih postal novi vodja partije, premoženje, vredno več sto milijonov dolarjev.