Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bronasti kip prikazuje Roosevelta na konju, obdanega na eni strani z ameriškim staroselcem, na drugi strani z Afričanom.

Rooseveltov pravnuk se je z umikom strinjal, češ da kip ne odraža Rooseveltove zapuščine. Predsednik Donald Trump pa je tvitnil, da je to norost in da naj nikakor ne umaknejo kipa.

Sorodna novica Bomo z odstranitvijo kipov lahko odstranili tudi zgodovino?

V ZDA zadnje tedne, po smrti temnopoltega Georgea Floyda, poteka razgreta razprava o primernosti določenih kipov in spomenikov. Še posebej so na udaru simboli, povezani s suženjstvom, pa tudi kipi Krištofa Kolumba, ki je s svojimi popotovanji odprl pot evropskemu imperializmu na obeh ameriških celinah.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pravnuk se z umikom strinja

Kip je stal pred muzejskim vhodom vse od leta 1940.

"Muzej je zaprosil, da se kip Theodora Roosevelta odstrani, ker eksplicitno upodablja temnopolte in staroselce kot rasno manjvredne," je sporočil newyorški župan Bill de Blasio. Ob tem je dodal, da odločitev podpira, češ da je "to pravi čas za odstranitev tega problematičnega kipa".

Direktorica muzeja Ellen Futter je dejala, da se je svet osredotočil na "kipe kot močne in boleče simbole sistemskega rasizma". Kot je povedala, so se za umik odločili zaradi kompozicije, ne pa zaradi Roosevelta, ki ga bodo v muzeju še naprej častili.

Rooseveltov pravnuk Theodore Roosevelt IV. se z odločitvijo strinja in je za New York Times dejal, da kompozicija konjeniškega kipa ne odraža dediščine njegovega pradeda. "Čas je, da se kip umakne in da se pomaknemo naprej."