Muhammadu Buhari je bil za predsednika Nigerije izvoljen lani. Foto: AP
Muhammadu Buhari je bil za predsednika Nigerije izvoljen lani. Foto: AP

Opravičilo je bilo izrečeno teden dni pred srečanjem Obame in Buharija, voditeljem afriške države z največ prebivalci in najmočnejšim gospodarstvom. Predsednika se bosta sešla v New Yorku v torek, med zasedanjem ZN-ovega Generalnega sveta.

Buhari oz. Buharijev "preveč zagreti" tekstopisec, kot ga je označil Buhari, si je iz Obamovega govora "izposodil" več delov, ki jih je nato nigerijski predsednik praktično identične izrekel 8. septembra ob lansiranju svoje kampanje Sprememba se začenja z mano. Kampanja promovira nov koncept razmišljanja, da bi v Nigeriji izkoreninili široko razmahnjeno korupcijo.

"Moramo se upreti skušnjavi, da bi zapadli v isto strankarstvo, malenkostnost in nezrelost, ki že tako dolgo zastrupljajo našo državo. Pozovimo k novemu duhu odgovornosti, duhu služenja, domoljubja in žrtvovanja. Družno sklenimo, da bomo zavihali rokave in še bolj trdo delali ter skrbeli ne le zase, ampak drug za drugega," je v svojem govoru dejal Buhari.

Obama leta 2008 ob zmagi pa: "Zato pozovimo k novemu duhu domoljubja, služenja in odgovornosti, v katerem bo vsak od nas sklenil, da zaviha rokave in dela še bolj trdo ter skrbi ne le zase, ampak drug za drugega. Uprimo se skušnjavi, da bi zapadli v isto strankarstvo, malenkostnost in nezrelost, ki že tako dolgo zastrupljajo našo politiko."

Za tesnejše stike med Afriko in ZDA
Da gre pri govoru za plagiat, je v svoji petkovi kolumni za nigerijski časopis ThisDay opozorila novinarka Adeola Akinremi, ki je obsodila "moralno težavo plagiatorstva na dan, ko je g. predsednik lansiral kampanjo, s katero zahteva poštenost in integriteto".

Obama in Buhari naj bi drug teden razpravljala o ameriški podpori varnostnim in gospodarskim spremembam v Nigeriji ter prizadevanjem za zajezitev vzpona skrajne islamistične skupine Boko Haram. Obama namerava tudi promovirati trgovino med ZDA in Afriko, v ta namen pa se bo v sredo udeležil vrha z 200 ameriškimi in afriškimi poslovneži in političnimi voditelji, poroča AP.