"Kitajska in Srbija sta tradiciopnalno prijateljski državi," meni kitajski predsednik Ši. Foto: Reuters
Tomislav Nikolić je kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu podelil državno odlikovanje. Foto: Reuters

Kitajska želi s pobudo 'en pas, ena pot', ki je poznana tudi kot nova svilena pot, okrepiti infrastrukturne povezave z Evropo in Afriko. "Na tej poti pričakujemo več investicij in večjo blagovno menjavo. To je platforma za razvoj in krepitev odnosov," je dejal predsednik Ši Džinping in poudaril, da je Kitajska "pripravljena učvrstiti tradicionalno prijateljstvo med državama, ki so ga ustvarile pretekle generacije".

Kitajska je že investirala več kot milijardo dolarjev v Srbiji, večinoma v obliki posojil, pa tudi za gradnjo infrastrukture ter energetskih projektov. Srbska ministrica za infrastrukturo Zorana Mihajlović je dejala, da se Kitajska zanima za gradnjo pristanišča na Donavi in za industrijske cone.

Kitajski HESTEEL kupil železarno v Smederevu
Kot je znano, je kitajsko podjetje Hebei Iron & Steel (HESTEEL) aprila letos za 46 milijonov evrov kupilo železarno v Smederevu, ki je z izgubo delovala pod ameriškim lastnikom U. S. Steel, ki ima 5.000 zaposlenih. U. S. Steel je vodil tovarno med letoma 2002 in 2012, nato pa jo je zaradi velikih izgub za simbolno celo enega dolarja prodal srbski vladi.

Ši bo tridnevni obisk v Srbiji končal ravno z nedeljskim obiskom železarne v Smederevu.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić pa je ocenil, da sta Srbija in Kitajska zanesljiva partnerja, "iz prijateljstva dveh držav bodo zagotovo nastali novi gospodarski odnosi". "Kitajska je država, ki v temeljih spreminja svetovni gospodarski red, a se ne vmešava v politiko in vojaške spore. Mislim, da vam je velik del človeštva hvaležen za to," je dejal Nikolić.

Državno odlikovanje
Kitajski predsednik, ki mu je Nikolić podelil državno odlikovanje, se je sestal tudi s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem, ki je obljubil več skupnih infrastrukturnih projektov. Šijev obisk je po Vučićevih besedah izjemna priložnost za gradnjo gospodarskih odnosov na osnovi dobrih političnih odnosov.

Peking je sicer tako gospodarsko kot tudi politično pomemben partner Beograda, ki skuša kljub približevanju EU-ju ohraniti stike s Kitajsko in Rusijo. Obe državi sta Srbijo podprli tudi pri sporu z Zahodom glede neodvisnosti Kosova.