Kitajski jeklarji imajo zaradi državnih spodbud prednost na svetovnih trgih. Foto: Reuters
Kitajski jeklarji imajo zaradi državnih spodbud prednost na svetovnih trgih. Foto: Reuters

Merklovo na Kitajskem spremlja delegacija okoli 20 ministrov in predstavnikov največjih nemških podjetij. Vrhunec obiska bo ponedeljkova skupna seja nemške in kitajske vlade.

Sedanji četrti nemško-kitajski vladni pogovori bodo po vsej verjetnosti najtežji doslej. Tako politično kot gospodarsko sodelovanje med državami Evropske unije in Kitajsko ter Nemčijo kot najpomembnejšim kitajskim gospodarskim partnerjem namreč stagnira.

Evropske države trdijo, da so pogoji delovanja na kitajskem trgu vse težji. Omenjena negativna gibanja so predvsem posledica upadanja gospodarske rasti na Kitajskem. Po mnenju evropskih poslovnežev kitajske oblasti niso dovolj energične v zmanjšanju presežkov predvsem v proizvodnji jekla, kar ogroža tovrstno industrijo v državah EU-ja. Evropski parlament je zato priporočil Evropski komisiji, naj Kitajski ne prizna statusa tržne ekonomije.

Vpletanje v notranje zadeve
Zapleta se tudi pri političnih odnosih. V Pekingu so zelo nezadovoljni nad tem, da države EU-ja močno podpirajo ameriška stališča glede zapletov v Južnokitajskem morju in omejevanja delovanja mednarodnih nevladnih organizacij. Kitajska stran trdi, da se veliko nevladnih organizacij, posebej ameriških, vpleta v notranje zadeve Kitajske.

Glede na to, da sta EU in Kitajska največja trgovinska partnerja, bi morebitna trgovinska vojna zelo prizadela obe strani, še posebej Nemčijo, ki je daleč največji izvoznik na kitajski trg.