Srbija pri reševanju statusa Kosova računa na pomoč Kitajske in predvsem Rusije. Foto: EPA
Srbija pri reševanju statusa Kosova računa na pomoč Kitajske in predvsem Rusije. Foto: EPA
Kosovski Srbi
Beograd si prizadeva za nadaljevanje pogajanj o statusu Kosova, Priština pa napoveduje razglasitev neodvisnosti. Foto: EPA

Predsedniški kandidat SRS-a je v intervjuju za novosadski Dnevnik izjavil, da je pobuda kosovskih Srbov o krepitvi vojaških povezav z Rusijo, vključno z izgradnjo ruskih vojaških oporišč v Srbiji, realna in bi "za vedno odgnala grožnjo Nata". Dodal je, da bi o tem morala odločati skupščina.

Zavzel se je za to, da bi srbska skupščina takoj po 19. decembru, ko bo Varnostni svet ZN-a zasedal o Kosovu, razpravljala o statusu Kosova in v svojo resolucijo zapisala, da bo zmanjšala odnose z državami, ki bi priznale neodvisnost te pokrajine, na zgolj protokolarne in bi "morala začeti razmišljati o članstvu v katerikoli mednarodni organizaciji, ki bi priznala to neodvisnost".

Nikolić: Srbija naj sodeluje s prijatelji
Vodja srbskih radikalcev tudi meni, da bi morala Srbija sodelovati s prijatelji, kot so Rusija, Kitajska in Indija, arabski svet in latinskoameriške države, ker so ti pomembni partnerji za Srbijo, predvsem na področju energetike. Hkrati Srbija ne sme prekiniti odnosov z EU-jem, razen če bi evropska povezava priznala neodvisnost Kosova.

Tadić verjame v podporo Kitajke in Rusije
Srbski predsednik Boris Tadić pričakuje, da bodo nekatere članice Varnostnega sveta ZN-a na zasedanju, namenjenemu pogovorom o Kosovu, podprle stališče Beograda o nadaljevanju pogajanj o Kosovu. Ocenil je, da bodo nekatere države Varnostnega sveta mnenja, da so pogajanja končana, a da bo zaradi nasprotovanja Kitajske, Rusije in še nekaterih držav okoli tega vprašanja potekala najbolj burna razprava.

Dodal je, da bo Srbija še naprej vodila enako politiko do Kosova in Metohije ter poudaril, da je bila ta politika vedno poštena, več kot prilagodljiva, in je upoštevala tudi interese Albancev na Kosovu.

T. V.