Tarča policijske preiskave je bila tudi spletna kavarna v Rotterdamu. Foto: EPA
Tarča policijske preiskave je bila tudi spletna kavarna v Rotterdamu. Foto: EPA

Dvanajsterico so prijeli v policijski akciji v petek zvečer v pristaniškem mestu Rotterdam, potem ko so policisti dobili namig od nizozemske obveščevalno-varnostne službe, da v kratkem roku pripravljajo teroristični napad. Oblasti niso razkrile, za kakšen napad naj bi šlo in kdaj naj bi ga izvedli.

V okviru akcije je policija preiskala eno spletno kavarno, štiri domove in dve motelski sobi, vendar niso našli nobenega orožja ali razstreliva.

Oblasti so v soboto zvečer sporočile, da ne vedo zagotovo, ali so preprečile teroristični napad, vendar so pojasnile, da niso želele tvegati. "Kar smo storili, je to, da smo odpravili grožnjo, ki so jo predstavljali ti ljudje," se je glasilo pojasnilo tožilca Gerrita van Burga.

Nizozemsko tožilstvo je zdaj sporočilo, da so pet Somalijcev izpustili, saj proti njim nimajo dokazov, medtem ko preostala sedmerica ostaja za zapahi in proti njim poteka preiskava. Do torka se morajo oblasti odločiti, ali ostajajo osumljenci, in jih v nasprotnem primeru izpustiti na prostost.