Policisti so v okviru akcije preiskali trgovino v Rotterdamu. Foto: EPA
Policisti so v okviru akcije preiskali trgovino v Rotterdamu. Foto: EPA

Prijeti moški so bili stari med 19 in 48 let, prijeli pa so jih v policijski akciji v petek zvečer, potem ko so prejeli namig od nizozemske obveščevalno-varnostne službe AIVD.

V namigu je bilo sporočeno, da Somalci načrtujejo teroristični napad v kratkem roku, vendar ni bilo pojasnjeno, kaj naj bi bila tarča napada.

V okviru policijske akcije so preiskali trgovino in štiri hiše v Rotterdamu ter še dve motelski sobi v mestu Gilze-Rijen, a niso našli nobenega orožja ali razstreliva.

Islamski skrajneži imajo Nizozemsko za legitimno tarčo zaradi prisotnosti v Afganistanu, čeprav se je ta končala, k idejam skrajnežev o Nizozemski pa pripomorejo tudi ostrejša razprava o islamu, je povedala tiskovna predstavnica nizozemske protiteroristične enote.

Na Nizozemskem živi okoli 27.000 Somalcev in so najštevilčnejša priseljenska skupina iz podsaharske Afrike. Večinoma so brezposelni in mladi moški, stari med 15 in 25 let, ki so relativno pogosto vpleteni v kazniva dejanja, kažejo podatki iz študije nizozemskega statističnega urada.