Pokol v Srebrenici velja za najhujše grozodejstvo v Evropi po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Pokol v Srebrenici velja za najhujše grozodejstvo v Evropi po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Krivda za Srebrenico

V razsodbi, ki je bila za številne nepričakovana, so zapisali, da je nizozemska država odgovorna za njihovo smrt, ker je bila ta enklava takrat pod zaščito nizozemskih pripadnikov modrih čelad. Nizozemski vladi so naložili tudi plačilo odškodnine svojcem žrtev.

Nizozemci "bi morali vedeti"
Spomnimo, v Srebrenico, ki je bila med vojno varovano območje Združenih narodov, se je po zaščito zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov. Maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih čelad prebivalcev Srebrenice takrat niso uspeli zaščititi pred vojsko bosanskih Srbov, ki je začela ofenzivo na mesto 9. julija 1995. Po padcu enklave dva dni pozneje so srbske sile skoraj 8.000 moških in fantov naložile na tovornjake in jih usmrtile.

Nizozemski bataljon, imenovan Dutchbat, "ne bi smel izročiti teh ljudi Srbom", je zdaj ugotovilo sodišče. "Dutchbat je bil priča več incidentom, v katerih so bosanski Srbi mučili ali ubili moške bošnjaške begunce. Nizozemci so torej vedeli, da bi bili Bošnjaki zelo ogroženi, če bi zapustili varovano območje," še piše.

Ta razsodba bi lahko odprla pot za druge podobne odškodninske tožbe žrtev, ki trdijo, da bi njihove sorodnike morali zaščititi nizozemski pripadniki modrih čelad, ki so bili pristojni za varovanje območja Srebrenice med vojno 1992-1995.

Nizozemsko okrožno sodišče je sicer v civilni tožbi septembra leta 2008 razsodilo, da nizozemska država ni odgovorna za neuspeh svojih modrih čelad pri zaščiti prebivalcev Srebrenice, vendar so se tožniki na razsodbo pritožili.

Za ravnanje bataljona odgovorna država
Civilno tožbo proti Nizozemski sta vložila Hasan Nuhanović, prevajalec, ki je izgubil očeta in brata, in družina Rize Mustafića, ki je bil prav tako ubit v Srebrenici. V tožbi so obtožili nizozemski bataljon, da je predal bošnjaške begunce silam bosanskih Srbov in s tem kršil več nizozemskih zakonov in mednarodnih pogodb. Za njihovo ravnanje pa naj bi bila odgovorna nizozemska država, ki jim je poveljevala.

Tragedija v Srebrenici še danes ostaja občutljiva tema na Nizozemskem. Leta 2002 je zaradi uradnega poročila, ki je bilo zelo kritično do nizozemske (ne)dejavnosti med pokolom, odstopila celo tamkajšnja vlada. Oblasti sicer ves čas vztrajajo, da je se je pokol zgodil, ker so njihove mirovne sile na cedilu pustili Združeni narodi, saj jim niso zagotovili zadostne pomoči iz zraka.

Krivda za Srebrenico