Leta 1995 so bosanski Srbi v Srebrenici pobili 8.000 Bošnjakov. Foto: EPA
Leta 1995 so bosanski Srbi v Srebrenici pobili 8.000 Bošnjakov. Foto: EPA
Haaško sodišče
Obsojenih je bilo vseh sedem obtožencev, dva na dosmrtno ječo, ostali pa bodo v zaporu preživeli med 35 in pet let. Foto: EPA
Sodba za Srebrenico

Sodišče v Haagu, ki sodi odgovornim za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je nekdanjima častnikoma, bosanskima Srboma Vujadinu Popoviću in Ljubiši Beari za sodelovanje pri pokolu več kot 8.000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995 izreklo dosmrtni zaporni kazni.

Če bo sodba proti Popoviću in Beari postala pravnomočna, bosta nekdanja častnika prva osumljenca, ki ju je sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, dejansko obsodilo zaradi genocida.

V Haagu sodili sedmim nekdanjim častnikom
V procesu zaradi pokola v Srebrenici so v Haagu sodili sedmim bosanskim Srbom, nekdanjim vojaškim in policijskim častnikom. Poleg Popovića in Beare so bili genocida in preganjanja Bošnjakov tako obtoženi še nekdanja vojaška častnika Drago Nikolić in Vinko Pandurević ter policijski častnik Ljubomir Borovčanin. Generala Radivoje Miletić in Milan Gvero sta bila obtožena zločinov proti človečnosti ter kršitev vojnega prava in pravil vojskovanja. Tožilstvo je za vse zahtevalo dosmrtno zaporno kazen

Nikolića je sodišče obsodilo na 35 let, Borovčanina pa na 17 let zapora. Miletića, ki je bil leta 1995 pomočnik poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića, je doletela 19-letna, Pandurevića pa 13-letna zaporna kazen. Najnižjo kazen, pet let zapora, je sodišče izreklo generalu Gveru.

Sodišče potrdilo, da se je zgodil genocid
Tokratni proces, ki je trajal 425 dni in kjer so zaslišali 315 prič in zbrali 5300 dokaznih predmetov, je največji proces na sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki se ukvarja s preganjanjem zločinov, storjenih med vojno na Balkanu v 90. letih prejšnjega stoletja. V obsodbi oziroma obrazložitvi obsodb je haaško sodišče znova potrdilo, da je bil v Srebrenici leta 1995 storjen genocid nad Bošnjaki, saj po oceni sodišča za to obstajajo "nedvoumni dokazi".

Kot je povedal novinar Radia Slovenija Matej Šurc, naj bi bili obsojenci stara oficirska garda, vzgajana za slepo izvrševanje ukazov. "Politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki mu v Haagu sodijo tudi za Srebrenico, se cinično spreneveda, češ, da je 'zgolj' reševal svet pred islamskim fundamentalizmom. Vojaški poveljnik Mladić se strahopetno skriva in postaja predmet prestiža obveščevalnih služb, Srbija pa medtem ostaja soodgovorna za njegovo neizročitev," je povedal Šurc in dodal, da preživeli in svojci žrtev upajo, da duhovi Srebrenice tem ljudem - vsaj ponoči - ne dajo miru.

Sodba za Srebrenico